Val van Thomas Cook zware klap voor Spanje: "500 hotels moeten deuren sluiten"

Toeristen op Palma de Mallorca. Vooral de Canarische eilanden en de Balearen zouden erg getroffen worden.
AFP Toeristen op Palma de Mallorca. Vooral de Canarische eilanden en de Balearen zouden erg getroffen worden.
Circa 500 hotels in Spanje zullen door het faillissement van de Britse reisgroep Thomas Cook snel de deuren moeten sluiten. Dat claimt de Spaanse hotelfederatie. Ze vraagt dat de regering maatregelen treft om erger te vermijden. 

Juan Molas, de voorzitter van de hotelfederatie, verwacht dat de factuur van onbetaalde rekeningen die Thomas Cook in Spanje achterlaat, hoger zal oplopen dan de initieel geschatte 200 miljoen euro. "Het zal veel meer zijn. Voor acht hotelketens alleen al gaat het om een bedrag van bijna 100 miljoen euro." 

Van de 500 bedreigde hotels, hangen er 100 exclusief af van de failliete touroperator. Voor de andere is 30 tot zelfs 70 procent van hun cliënteel afkomstig van Thomas Cook, legt Molas uit.

Hij wijst op een etablissement in Fuerteventura, op de Canarische Eilanden, waar recentelijk nog 20 miljoen euro werd uitgegeven aan de renovatie. "Vanaf 7 oktober zijn de 700 kamers er leeg. De 200 personeelsleden zullen ontslagen moeten worden.”

Thomas Cook was tot de neergang vorige week de op één na belangrijkste touroperator in Spanje, goed voor 7,3 miljoen vakantiegangers of 9 procent van het totale aantal toeristen in het land. Vooral de Canarische eilanden en de Balearen zouden erg getroffen worden. 

Een vliegtuig van Thomas Cook in Las Palmas op de Canarische eilanden.
REUTERS Een vliegtuig van Thomas Cook in Las Palmas op de Canarische eilanden.76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny janssens

  dat ze de prijzen maar verdubbelen : de helft voor tui de helft voor de hoteleigenaars want die hebben 3 of 4 maanden hun geld niet gezien; de toeristen toonden immers zelf maar bitter weinig medeleven en moeten nu maar ophoesten

 • Alan Janssen

  Tja, dan hebben ze geen risicomanagement gehad.... daarbij, de toerist wil nog steeds op vakantie dus die komt wel weer. En hotels die hun gasten hebben gegijzeld,hebben sowieso geen bestaansrecht!

 • Bart Geerts

  Mensen gaan op vakantie, als het niet met de cookies is, dan wel met een andere firma. Dit is gewoon azen op subsidies....

 • marleen boone

  allemaal goed en wel maar heeft al eens iemand naar de prijzen gekeken van b v tui voor pakketreizen of vliegtikets wel ik wel bv 14 dagen gelden was de prijs voor een vlucht naar sharm el sheik voor twee personen heen en terug 560 euro kijk nu maar eens tui gebruikt zijn macht nu om reizen een pak duurder te maken ik weet waarover ik spreek het is een schande

 • kamiel fremault

  Eric Volcke: een paar vliegtuigen verkopen enz. Dit gaat niet op. Bij een faling gaat de volledige inboedel (actief) naar de schuldeisers. En er is daar een volgorde. Bv. de belastingdiensten zijn bevoorrechte schuldeisers, banken, enz. eveneens. Je kan dus niet zomaar een paar vliegtuigen verkopen. Dat is het werk van de curator. Faling om het simpel uit te drukken = het feit dat de schulden het activa overschrijden. Hier kan je in feite zeggen dat TC de maatschappij met het koekoeksei was..