Vakbonden waarschuwen voor "moderne slavernij" in Duitsland

iStock
Duitsland mag economisch dan wel sterk presteren, de groeicijfers hebben ook een duister kantje. Volgens de Duitse vakbonden neemt immers het fenomeen van "moderne slavernij" toe.

Vandaag werd door de Duitse vakbondsfederatie en de Hans Böckler Foundation een gezamenlijk rapport "Atlas der Arbeit" voorgesteld. Daarin komen verschillende voorbeelden van moderne slavernij aan bod, zoals prostitutie waarbij mensen worden opgesloten en gedwongen tot seksuele handelingen. Vooral de migrantenpopulatie blijkt erg kwetsbaar voor uitbuiting op de werkvloer en mensensmokkel.

Uit het rapport blijkt ook dat de inkomens in Duitsland nog steeds erg ongelijk evolueren, waarbij het inkomen uit kapitaal veel sneller stijgt dan dat uit arbeid. De studie wijst met de vinger naar de deregulering van de Duitse arbeidsmarkt. Steeds meer werknemers komen in een zogenaamde mini-job of een deeltijdse job terecht. Een vast contract zit er veelal niet in en ze moeten genoegen nemen met een lager loon. De politiek draagt hier een grote verantwoordelijkheid, luidt het.

De sector van de lage lonen is de sterkst groeiende van alle sectoren in Duitsland en volgens het rapport zelfs één van de grootste van heel Europa.

Meer en langer werken

Bovendien kunnen langdurig werklozen te weinig profiteren van de positieve evoluties op de arbeidsmarkt. Zij die toch een baan hebben, moeten immers steeds meer en langer werken. Bijna één op de tien werkt 48 uur per week. Het aantal niet-betaalde overuren ligt nu hoger dan de betaalde. De digitalisering doet dan weer de grens tussen werk en vrije tijd vervagen. Flexibiliteit is steeds meer aan de orde. Een kwart van alle Duitsers werkt intussen ook op zaterdag.

Toch is er ook een positief punt: jonge Duitsers hebben een goede kans om een job te vinden, in tegenstelling tot veel van hun leeftijdgenoten in het zuiden van Europa. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  Overal wordt er teveel van werkers geprofiteerd door het Patronaat.

 • Martin Amelynck

  De nieuwe wereld...

 • Patrick Weyers

  Dit is natuurlijk de grote reden waarom Merkel al die migranten binnenhaalde. In opdracht van de groten in de industrie. Die migranten werken voor peanuts en slepen onze sociale voorzieningen en loon normen mee de de kelder in. Weldra moeten wij ook akkoord gaan met een loontje van 6 euro per uur.

 • Heidi Werbrouck

  Ja, maar wélke job?

 • Luc Peeters

  Jobs genoeg maar onder welke voorwaarden ,een hoger loon??? Duitsland wordt een laag loons land.Maar men blijft daar niet lang meer nee content wacht maar af.