Vakantie van Britse parlementariërs op laatste moment geschrapt door brexitchaos

Vervelend, maar de parlementsleden moeten verder werken aan wetgeving voor de brexit.
REUTERS Vervelend, maar de parlementsleden moeten verder werken aan wetgeving voor de brexit.
Om de politieke brexitchaos te bezweren, gaat een korte vakantie van Britse parlementsleden in februari niet door. De leden van het Lagerhuis hadden eigenlijk vrij vanaf vrijdag 15 februari tot maandag 25 februari.

De fractieleider van de regerende Conservatieven, Andrea Leadsom, zei dat ze het heel vervelend vond dat de vakantie op het laatste moment moet worden geschrapt, maar de parlementsleden moeten verder werken aan de wetgeving voor de brexit.

Er is nog niks geregeld voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, omdat de door premier May met Brussel bereikte 'echtscheidingsakte' half januari met een enorme meerderheid in het Lagerhuis is weggestemd. Afspraken over de tijdelijke status van Noord-Ierland en over de handhaving van de douane-unie zo lang geen definitieve regeling is getroffen - de zogenoemde 'backstop' - vormden het grootste struikelblok.

Uitstel

Dinsdag bepaalde een meerderheid in het Lagerhuis dat die 'backstop' weg moet of totaal anders moet, maar de EU wil niet opnieuw onderhandelen. May denkt dat dit nog wel kan en houdt vol dat het land op 29 maart de EU verlaat. Haar minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, zei donderdag echter voor het eerst dat de brexit mogelijk moet worden uitgesteld.

Bekijk ook:

Overheid gaat Belgische bedrijven helpen zich voor te bereiden op brexit.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • didier vandevyver

    Noord Ierland is een deel van Ierland en wordt nu gekoloniseerd door het UK. Kolonisatie is niet meer van deze tijd dus samensmelten van Noord ierland met Republiek Ierland en het grensprobleem is automatisch opgelost. En de Engelsen zitten dan ook veilig en geïsoleerd op hun eiland tenzij schotland en wales zich beginnen te roeren omdat ze wel bij de EU willen blijven

  • Erwin Lauwens

    Ze hadden 24 maanden tijd. 22 daarvan hebben ze niets gedaan, dus moet al het werk nu op 2 maanden gedaan worden. Indien ze vroeger begonnen waren hadden ze nu carnaval kunnen vieren op nog een laatste keer op skivakantie kunnen gaan in het Europa waar ze deel van uitmaakten.

  • Geert Landsman

    Komt geen Brexit, ze kunnen het niet. Het falen van politieke onkunde is steeds duidelijk als er moeilijke zaken op tafel komen. In België is het al niet anders.