Vader verspilt 170.000 euro voor zijn doodzieke peuter aan prostituees en parfum

Vader en zoontje uit Brazilië.
Facebook Vader en zoontje uit Brazilië.
Een dramatisch verhaal achter een crowdfundingsactie gaat als een schokgolf door Brazilië. Een vader van een doodziek jongetje wordt ervan verdacht dat hij voor ruim 170.000 euro aan donaties in eigen zak heeft gestoken. Zijn kind vocht ondertussen voor zijn leven, maar moest vorige week zijn strijd noodgedwongen opgeven.

Bij de 2-jarige João Miguel Alves werd - toen hij slechts zeven maanden oud was - een ernstige spierziekte geconstateerd: spinale musculaire atrofie (SMA, de ziekte waar ook baby Pia aan lijdt, red.). Bij patiënten zijn de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg dusdanig aangetast dat fatsoenlijk lopen of zelfs bewegen onmogelijk is. In sommige gevallen leidt de ziekte tot een vroegtijdig overlijden.

Groot succes

De Braziliaanse regering stemde ermee in om drie behandelingen voor João met belastinggeld te vergoeden, maar daarna kwamen de ouders er alleen voor te staan. Ze kregen al snel rekeningen die ze niet uit eigen zak konden betalen. Omdat de gezondheid van hun zoontje in rap tempo achteruit ging, voelden de ouders zich genoodzaakt om geld aan andere mensen te vragen.

De crowdfundingsactie werd een groot succes en ging vrijwel meteen het hele land over. Binnen een jaar haalden de ouders ruim 230.000 euro op, genoeg om hun doodzieke kind de komende periode van medicijnen te voorzien. Het gezin leek er al met al krachtiger uit te komen, tot vader Mateus in mei liet weten dat hij het allemaal niet meer kon opbrengen en per direct afstand wilde doen van zijn gezin.

Luxe vakanties en drugs

De ellende voor moeder en zoon werd al snel vele malen erger. Het echtpaar bewaarde het ingezamelde geld voor João op vier verschillende bankrekeningen, waartoe Mateus toegang had. Zijn vrouw maakte zich ernstig zorgen toen ze opeens zag dat er grote bedragen van twee bankrekeningen werden afgeschreven. Ze begon te vermoeden dat haar man er met het geld vandoor was gegaan.

Mateus ontkende met grote stelligheid dat hij het geld had gestolen, maar uit onderzoek van de politie werd duidelijk dat de vader een deel van het geld had verbrast aan luxevakanties, horloges, designerkleding, drankjes, drugs, parfum en ook prostituees. Volgens lokale media had de verdachte bovendien twintigduizend euro geïnvesteerd in een bordeel in Conselheiro Lafaiete, een stadje in de Braziliaanse staat Minas Gerais.

Verwaarlozen van familie

Er lag op een gegeven moment zoveel bewijs op tafel dat de politie de vader op een strandje in de boeien sloeg, zo’n twee maanden nadat hij van zijn gezin afstand had gedaan. Mateus ontkent tot op de dag van vandaag alle aantijgingen en stelt dat hij het slachtoffer is geworden van afpersing. 

Daniel Gomes, de leider van het onderzoeksteam, wil hier niets van weten en beschuldigt de vader van diefstal en van het ernstig verwaarlozen van zijn familie. Nu bekend is geworden dat het zoontje van de verdachte is overleden, hangt hem mogelijk nog een zwaardere straf boven het hoofd.

Verbijstering

Het kostte de familie bijna een jaar om de 230.000 euro op te halen, waarvan een deel werd verzameld dankzij een marathon in Conselheiro Lafaiete, de geboortestad van de familie. Daar is met grote verbijstering gereageerd op het overlijden van de peuter en op de verdenkingen tegen zijn vader. Het strafrechtelijke onderzoek naar het drama is nog in volle gang.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elke Celis

  Rust zacht, lieve kleine man.

 • Marc Faes

  Natuurlijk erg om te horen maar zeker geen alleenstaand geval. Vooral de grote organisaties zijn geldwolven. Denk maar aan Haïti waar de mensen massaal geld voor hebben gestort maar waar er nog maar weinig is veranderd.

 • DIRK VANGOSSUM

  Is niet de enige die met crowfunding zichzelf goed bedient. Onze politici doen hetzelfde met ons belastinggeld... zichzelf ruimschoots vergoedingen toekennen.

 • Wojciech Piosik

  goed bezig;/