Vader veilt kindbruid op Facebook in ruil voor koeien, auto’s en geld

Twitter @YomiShogunle
Een zestienjarig Zuid-Soedanees meisje is als kindbruid geveild op Facebook. De koper die de grootste bruidsschat kon voorleggen, kreeg haar hand. Het duurde vijftien dagen vooraleer Facebook het bewuste bericht verwijderde, maar tegen dan was het kind al getrouwd.

Het bericht verscheen op 25 oktober op Facebook. Daaruit bleek dat vijf mannen streden om Nyalong Ngong Deng uit de staat Eastern Lakes tot hun vrouw te kunnen nemen. Onder hen zouden zich volgens Plan International ook hooggeplaatste regeringsmedewerkers bevinden. De veiling zou opgestart zijn door iemand van de gemeenschap van het kind, haar familie plukte er uiteindelijk de vruchten van.

De hoogste bieder, een rijke zakenman, schonk de vader van het kind meer dan 500 koeien, drie luxewagens en 10.000 dollar als bruidsschat. Volgens liefdadigheidsorganisatie Plan International vond het huwelijk amper een goeie week later plaats: op 3 november.

Op verschillende sociale media verschenen vervolgens foto’s van het meisje in een witte trouwjurk met bijschriften als “de maagdelijke bruid” en “de duurste vrouw in Zuid-Soedan”.

Volgens Taban Abel, minister van Informatie in Eastern Lakes, verschuilt het meisje zich sindsdien in de hoofdstad Juba.

“Slavenmarkt”

George Otim, lokaal directeur van Plan International in Zuid-Soedan reageert ontzet: “Dat een meisje in deze tijden op het grootste sociale netwerk ter wereld kan verkocht worden voor een huwelijk tart alle verbeelding”, zegt hij. “Dit barbaarse gebruik van technologie herinnert aan ouderwetse slavenmarkten.”

Volgens Otim maakt de betaling van een bruidsschat deel uit van de cultuur van het land, maar in dit geval werd dat “door technologie naar een ander niveau getild”.

Bericht stond 15 dagen online

Facebook deelt mee dat het bericht over de veiling meteen werd verwijderd nadat het sociale netwerk ervan op de hoogte werd gebracht. Dit gebeurde echter pas op 9 november, bijna een week na het huwelijk. “Elke vorm van mensenhandel, of het nu gaat om berichten, pagina’s, advertenties of groepen die deze activiteit coördineren”, zijn niet toegestaan op Facebook, aldus een woordvoerder.

Er wordt gevreesd dat andere families nu gelijkaardige acties zullen ondernemen om een grotere bruidsschat voor hun dochter te krijgen.

Uit cijfers van UNICEF blijkt dat 52 procent van de meisjes in Zuid-Soedan trouwen voor hun achttiende verjaardag.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mateo Buysse

  Tja...eerlijk zijn, als niemand dat rapporteert kunnen ze het ook niet weten. Hoewel ze dan wel hun zoekfilters zullen mogen bijstellen zodat dat niet meer gebeurt.

 • Jan Delafontaine

  Binnenkort ook in Europa dankzij Merkel en haar waanzinnige collega's.

 • Hendrik Goris

  Mooie kultuur. Vertel er maar eens kwaad over en je wordt vèèèl vlugger gecensureerd.

 • Gerry Cle

  De directie van facebook moet gestraft worden voor het organiseren van vrouwenhandel. Hoe kunnen ze daar nu mee weg komen?

 • Lucynda van der Does

  Facebook....schaam je.