Vader van moord verdachte Canadese tiener zegt dat hij “perfect begrijpt” hoe families slachtoffers zich voelen, maar die pikken dat niet

Lucas Fowler en Chynna Deese. Rechts Alan Schmegelsky, de vader van een van de tieners die veracht worden van de moord op het koppel.
Facebook/RV Lucas Fowler en Chynna Deese. Rechts Alan Schmegelsky, de vader van een van de tieners die veracht worden van de moord op het koppel.
De vader van een van de tieners die verdacht worden van drievoudige moord in Canada, heeft in een interview gezegd dat hij “perfect begrijpt” hoe de families van de slachtoffers zich voelen omdat hij zelf ook zijn zoon verloren is. Enige verantwoordelijk voor de gruwel die zijn kind aanrichtte, wimpelde Alan Schmegelsky categoriek af. Iets waar de nabestaanden geen oren naar hebben.

Schmegelsky deed zijn uitspraken in het Australische programma 60 Minutes. Enkele dagen eerder waren na een lange klopjacht twee lichamen gevonden die volgens de Canadese politie zo goed als zeker toebehoren aan zijn zoon Bryer (18) en diens kameraad Kam McLeod (19). De twee worden verdacht van de moord op de Australische Lucas Fowler (23), zijn Amerikaanse vriendin Chynna Deese (24) en Leonard Dyck (64) uit Vancouver, half juli langs een snelweg in British Colombia.

Moeilijke jeugd

Alan Schmegelsky omschreef aan 60 Minutes de moeilijke jeugd van zijn zoon – zijn ouders scheidden toch hij nog klein was en hij kreeg niet altijd de aandacht die hij nodig had – en vertelde dat hij eerst bewijsmateriaal wil zien eer hij gelooft dat zijn zoon echt een moordenaar is.


Hij zei ook dat hij meeleefde met de families van de slachtoffers. “Het spijt me voor wat er gebeurd is”, klonk het. “Of het nu mijn zoon was of iemand anders, we weten het niet. Maar ik ben net mijn zoon verloren. Ik weet perfect hoe ze zich voelen. Ik weet dat ze verdriet hebben en uit naam van ons hele land wil ik mijn spijt aan hen betuigen.” (lees hieronder verder)

Kam McLeod en Bryer Schmegelsky.
REUTERS Kam McLeod en Bryer Schmegelsky.

Hij vertelde ook hoe zwaar het was om te moeten horen dat zijn zoon waarschijnlijk dood is. “Het doet veel pijn. Hij was mijn enige kind. Ik zal hem nooit meer kunnen knuffelen, nooit meer kunnen plagen. Ik zal nooit meer tijd met hem kunnen doorbrengen. Veel ouders weten hoe ik me voel.”

Geweld en wapens

Alan Schmegelsky weigerde echter om enige verantwoordelijkheid te nemen voor de fascinatie van zijn zoon voor geweld en wapens. Ook toen hij ermee geconfronteerd werd dat hij Bryer een replicageweer cadeau deed toen hij 17 was. “Ik ga hier niet zeggen dat het mijn schuld is”, was het antwoord. “Dat ga ik niet doen. Ik heb hem nooit een echt geweer gegeven, oké? Ik gaf hem geen geweer waarmee je iemand kan doden.” (lees hieronder verder)

Lucas Fowler en Chynna Deese op beelden van een tankstation, kort voor ze gedood werden.
AFP Lucas Fowler en Chynna Deese op beelden van een tankstation, kort voor ze gedood werden.
Slachtoffer Leonard Dyck.
EPA Slachtoffer Leonard Dyck.

De families van de slachtoffers lieten eerder dit weekend al weten dat ze daar geen boodschap aan hebben. Dat deden ze in een reactie op een zelf uitgegeven boek van Alan Schmegelsky over zijn gezin en zijn familiegeschiedenis: ‘Red Flagged’.

De zus van de vermoorde Chynna Deese schreef op Facebook dat ze helemaal niet vindt dat Alan Schmegelsky hun situatie kan begrijpen. “We zijn niet uit hetzelfde hout gesneden”, aldus Kennedy Deese, “want je speelt het slachtoffer en ontkent je eigen aandeel in de opvoeding van je kind en zijn uiteindelijke ondergang. Je kan ons niet begrijpen, want wij hebben geen aandeel in jouw pijn, maar jij wel in die van ons. Aan de moordenaars en hun familie: het enige juiste wat je kan doen als er vergissingen worden gemaakt, is je verantwoordelijkheid opnemen. De enige juiste verklaring die je kan afleggen, is een oprechte verontschuldiging. Niettemin vergeven we je en tonen we genade.” (lees hieronder verder)

Kennedy omschrijft haar zus verder als een meevoelende, sterke en hardwerkende vrouw, die een psychologiediploma haalde in de hoop mensen als Schmegelsky te kunnen helpen: “Omdat ze graag mensen ondersteunde en hen wilde tonen dat ze niet alleen waren.”

Autopsie

Maandag wordt overigens het verslag verwacht van de autopsie op de twee lichamen die vorige week gevonden werden in de Canadese provincie Manitoba. De politie heeft al laten weten dat de lijkschouwing achter de rug is. Het verslag zou definitief uitsluitsel moeten geven of de lichamen toebehoren aan de moordverdachten en licht moeten werpen op hoe ze aan hun einde kwamen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lutgardis Baert

  Het is gemakkelijk de ouder de schuld te geven, maar iedereen weet dat jongeren ook onder invloed staan van hun omgeving. Je kan als ouder zo je best doen. Maar als het kind steeds naar het verkeerde gaat, met foute mensen omgaat. Wat doe je dan als ouder. Het is deze dag moeilijk om kinderen op te voeden. Alles bevat zoveel geweld en je ziet op de sociale media zoveel negativiteit. Voor hen blijkt dat het leven te zijn. Wat heb je dan nog als kracht als opvoeders.?

 • an Vanautgaerden

  Angstaanjagend dat daar zomaar iedereen gewapend rondloopt

 • Angelo Cabooter

  Marijke Deruyck. Zij zijn de moordenaars. Het bewijs is er. Er stond een uitgebrande voertuig van hun in de buurt van waar een lijk gevonden is.

 • marijke deruyck

  En als die 2 moordverdachten nu zelf de volgende slachtoffers waren van een seriemoordenaar, die dan ook de eerste slachtoffers op zijn geweten heeft ? Of weten ze al zeker dat beide jongemannen de moorden gepleegd hebben ?

 • ivan chtuka

  Dike bulshit Mijnheer