Vader van Assange beweert dat Ecuador zijn zoon ruilde voor IMF-lening

Julian Assange, bijna onherkenbaar na zijn arrestatie.
REUTERS Julian Assange, bijna onherkenbaar na zijn arrestatie.
John Shipton (74), de biologische vader van de omstreden oprichter van Wikileaks Julian Assange (47), beweert dat Ecuador de bescherming van zijn zoon opgaf in ruil voor een door de VS geforceerde lening van het Internationaal Muntfonds IMF aan het land. Volgens Shipton zal Assange levenslang krijgen in de VS.

Twee weken geleden werd Julian Assange aangehouden in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, waar hij zeven jaar lang als asielzoeker uit de handen van het Amerikaanse gerecht wist te blijven. Waarom Ecuador plots toch de bescherming van Assange opgaf, was niet duidelijk. Er doken wel beelden op van een door de gangen skatende Assange, die het wel vaker nogal bont bleek te maken op de ambassade. Hij zou onder meer uitwerpselen op de muren hebben gesmeerd. “Verzinsels”, volgens Assanges vader, John Shipton

Die voerde bij de Australische tv-journaliste Tara Brown van 60 Minutes een andere verklaring aan. “Ecuador heeft geen eigen munt”, zei hij. “Het gebruikt de Amerikaanse dollar en het kreeg een lening van het IMF. Daarvoor moet je de goedkeuring van de VS krijgen.” Op de vraag of Ecuador Julian Assange uit de ambassade liet verwijderen in ruil voor de lening, antwoordde Shipton bevestigend. “De VS wilde per se zijn leven ruïneren, voor welke reden dan ook”, voegde hij eraan toe. “Ze willen laten zien dat wie uit de biecht klapt, vernietigd wordt.”

Assanges vader John Shipton neemt een Aboriginalpaspoort in ontvangst.
afp Assanges vader John Shipton neemt een Aboriginalpaspoort in ontvangst.

‘s Werelds bekendste voortvluchtige was haast onherkenbaar toen de politie hem twee weken geleden de ambassade uitsleurde. De zichtbaar “snelle achteruitgang” van Assange choqueerde ook zijn vader, die hem voor het laatst in januari had gezien. De 74-jarige Shipton zei over zijn zoon van 47: “Hij leek wel zo oud als ik”. Toch vond hij hem tegelijkertijd nog altijd “strijdvaardig”. Hij zei ook dat Julian altijd al de charmeur van de familie was, “in tegenstelling tot mezelf”.

De Amerikanen willen hem al langer uitgeleverd zien omdat ze hem verdenken van spionage nadat hij in 2010 miljoenen geheime documenten van het Amerikaanse leger had gepubliceerd op de website Wikileaks. Assange werd in Zweden bovendien beschuldigd van verkrachting. Wikileaks bracht ook 30.000 persoonlijke en geheime e-mails van Hillary Clinton uit, die vervolgens totaal onverwacht de Amerikaanse presidentsverkiezingen verloor van Donald Trump. Dat er een verband tussen die twee zaken zou zijn, deed Shipton af als “belachelijk”, alvorens Hillary Clinton de grond in te boren en haar “de slechtste kandidaat voor het presidentschap in 40 jaar” te noemen.

Zo zag Assange er twee jaar geleden nog uit...
AP Zo zag Assange er twee jaar geleden nog uit...

De Amerikaanse overheid heeft Assange nu aangeklaagd voor samenzwering. Daar staat maximum vijf jaar op. De VS hoopt dat Assange aan hen zal worden uitgeleverd. Shipton vreest echter dat zijn zoon nooit meer uit de Amerikaanse cel zal komen.

De ongeruste vader vindt dat Australië onderdaan Julian Assange moet helpen en hem naar huis moet brengen. “Het zou echt leuk zijn en ergens samen te zitten met de kinderen erbij en dat er iemand tegen hem zegt ‘goed gedaan, makker’ of ‘welkom thuis’. Dat zou gewoon de max zijn”, besluit Shipton. De vader vindt dat zijn zoon “zowat al het menselijke” heeft opgegeven voor het oprichten van Wikileaks. “Zijn familie... hij was zo graag in de weer met zijn kinderen.”

... een schril contrast met twee weken geleden.
REUTERS ... een schril contrast met twee weken geleden.
Assange zit momenteel vast in de gevangenis van Wandsworth in Londen.
AFP Assange zit momenteel vast in de gevangenis van Wandsworth in Londen.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Tichmann

  ric maier; "Ten eerste heeft hijzelf niet gehackt"? Lees eens de aanklacht tegen Julian Assange bij de United States Department of Justice. "Terwijl Assange niet succesvol was in het kraken van het wachtwoord, hij wordt beschuldigd bij de Amerikaanse regering met een complot om zelf militaire computers te hacken" ...

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Zo vader, zo zoon. Assanges vader John Shipton neemt een Aboriginalpaspoort in ontvangst. Hmm, het is alleen maar geldig in Disneyland..

 • eric maier

  Ten eerste heeft hijzelf niet gehackt. He tzijn hackers die data doorstuurden om alles te laten publiceren op wikileaks. Op zich heeft hij niks misdaan. En, zit zelf eens 7 jaar op een kamertje. Iedereen word gek en vebnaal agressiever, of ook fysiek. In de ambassade kon hij ook niet vrij bewegen, laat dat wel duidelijk zijn. Buitenkomen was niet mogelijk. Een gevangene die kan dagelijks nog zijn kop op de koer buitensteken, wie is dan het beste af ?

 • Karel Tichmann

  Natuurlijk dat Julian Assange een crimineel is, dat heeft er niets mee te maken.

 • Filip Desmedt

  Als je ziet op die video , hoe die daar in die ambassade te keer ging , hoe onbeleefd , hoe uitdagend , ik zou die kerel al lang buiten gesmeten hebben , heeft totaal geen respect !! Reed daar rond op scate board , pakte camera's af , volgens de beelden was dat wel een echt etterke . Dus , terecht dat ze hem buiten hebben gezet !!