Vader Thalys-schutter: "Ik weet niet wat mijn zoon bezielde"

Twitter
Ayoub El-Khazzani was een goede en hardwerkende jongen. Dat zegt zijn vader Mohammed El-Khazzani in een kort interview met de Britste krant The Telegraph. De man heeft het moeilijk met de daad van zijn zoon en wijst met een beschuldigende vinger naar een Frans telecombedrijf. Toen Lycamobile zijn zoon op straat zette, begonnen volgens de vader de problemen. En toch, "ik begrijp niet wat hem bezield heeft. Hij praatte nooit over politiek, alleen over vissen en voetbal", aldus nog Mohammed.

"Ik heb geen idee wat hem bezielde. Ik heb hem al meer dan een jaar niet meer gesproken. Hij was een goede en hardwerkende jongen." De snikkende vader vertrouwt de krant nog toe dat zijn zoon nooit over politiek praatte. Dat deed hij alleen over voetbal en vissen. Toen hij in 2012 terugkeerde naar zijn vader na een moeilijke periode in Madrid, had Ayoub het roken van cannabis opgegeven en leek hij kalm, aldus nog zijn vader die vijf kinderen heeft en alleen zorg draagt voor zijn gezin in El Saladillo.

Zelf werd hij in Tétouan in het noorden van Marokko geboren. Tien jaar geleden slaagde hij erin om zijn papieren in orde te krijgen in Spanje. In 2007 liet hij dan de rest van zijn gezin overkomen naar Madrid. Later verhuisden hij met zijn kinderen naar Algeciras. In 2009 werd Ayoub tot twee keer toe opgepakt voor de verkoop van cannabis in de Spaanse hoofdstad. "Veel had hij niet op zak, hij was toen nog een jongen", aldus zijn vader.

El-Khazzani wijst met een beschuldigende vinger naar een Frans telecombedrijf. Zes Marokkaanse jongeren uit Algeciras kregen de kans om er te gaan werken met tijdelijke contracten. "Al na een maand werden ze op straat gezet. Daar zat hij dan in Frankrijk. Wat moest hij doen, wat moest hij eten? Zij die jongens op die manier gebruiken in bedrijven zijn de échte criminelen." Na het verliezen van zijn job vermoedt zijn vader dat Ayoub ronddoolde in Frankrijk en België.

Zelf vindt hij het verhaal van zijn zoon die een overval wilde plegen, vreemd. "Een overval plegen op een trein, dat lijkt me wel heel vreemd", aldus de vader die dan opnieuw in tranen uitbrak. Nog volgens The Telegraph waren de inwoners van El Saladillo in Algeciras geschokt toen ze hoorden wat er gebeurd was. Sinds zijn vertrek naar Frankrijk om er te werken voor Lycamobile hadden ze niets meer van hem gehoord. "Hij en zijn broer waren heel devoot. We kunnen niet geloven wat er gebeurd is. Hij verkeerde vaak in ons gezelschap en wij rookten toen joints maar hij niet. Hij had er wel geen probleem mee dat we het deden", vertelt een Marokkaanse jongen. Volgens buur was hij wel "arrogant": "Ik kende hem alleen omdat we samen voetbal speelden. Ik praatte alleen over voetbal met hem. Hij deed daarbij nogal uit de hoogte. Hij was wel gek van de manier waarop hij speelde." Anour, een vrijwilliger in de moskee waar Ayoub en zijn broer regelmatig gingen bidden, heeft moeite om de feiten te aanvaarden. "Het was helemaal niet duidelijk dat hij er zulke ideeën opna hield. Als het dan toch zo is, dan schaam ik me. Hij heeft ook onze buurt ten schande gemaakt."