Vader Greta Thunberg: “We vliegen niet meer en zijn nu veganist. Niet voor het klimaat, maar om onze dochter te redden van haar depressie”

Greta Thunberg en haar vader Svante.
AFP Greta Thunberg en haar vader Svante.
Ze inspireert miljoenen mensen met haar strijd voor het klimaat, maar niet iedereen stond te springen toen Greta Thunberg (16) de barricades beklom. Niet in het minst haar eigen ouders. Ze maakten zich zorgen dat hun dochter lessen miste door haar wekelijkse schoolstaking en omdat ze heel wat haat over zich heen kreeg. Maar ze werden haar grootste supporters toen ze zagen hoe ze opbloeide door haar engagement. En eindelijk haar jarenlange depressie achter zich liet.

Dat heeft de vader van Greta gezegd aan de Britse openbare omroep BBC. Svante Thunberg vertelde dat zijn dochter “drie of vier jaar” worstelde met depressie voor ze aan haar schoolstaking begon. Ze wilde niet meer eten en praten. “Het was de ultieme nachtmerrie voor elke ouder.”

Energie

Om hun dochter te helpen besloten Svante en zijn vrouw Malena Ernman – een operazangeres – meer tijd door te brengen met hun gezin in Zweden. Tijdens hun vele gesprekken kwam ook het klimaat ter sprake en dat leek iets wakker te maken in Greta.


Volgens Svante kreeg ze “energie” toen haar moeder besloot om niet langer te vliegen voor haar werk. En hetzelfde zag hij toen hij besloot om veganist te worden. Hij was er ook bij toen Greta met een zeilboot naar de klimaattop van New York en Madrid trok. (lees hieronder verder)

Greta en haar vader aan boord van het zeilschip dat hen naar een klimaattop in New York brengt.
TEAM MALIZIA Greta en haar vader aan boord van het zeilschip dat hen naar een klimaattop in New York brengt.

“Ik deed dat allemaal omdat ik wist dat het juist was. Maar ik deed het niet voor het klimaat, ik deed het om mijn dochter te redden”, aldus Svante Thunberg. “Ik heb twee dochters en om eerlijk te zijn: ze zijn het enige waar ik om geef. Ik wil gewoon dat ze gelukkig zijn.”

Volgens Svante is Greta nu een ander mens. Haar activisme zou haar “erg gelukkig” maken. “De meeste mensen zullen zeggen dat ze bijzonder is, omdat ze bekend is. Maar voor mij is ze nu eindelijk een gewoon kind. Omdat ze weer alle dingen doet die anderen ook doen. Ze danst, ze lacht en we hebben zo veel plezier. Het gaat nu echt goed met haar.”
74 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Van den Bosch

  Dat kind heeft niet alleen autisme maar een lichte vorm van het down-syndroom (bekijk haar ogen eens). Vandaar haar woede uitbarstingen en het feit dat zij op rechtstreekse vragen (over klimaat) geen antwoord kan geven.

 • Peggy Cornelis

  Sorry papa maar als dit de oplossing is voor haar depressie vraag ik me af wat als dit vermindert. Wat als dit alles stil verdwijnt alle aandacht. Zo lost men een depressie niet op maar verschuift men het probleem. Depressie lost men zo niet op lief van ouders maar deskundige hulp voor depressie zou beter zijn.

 • Natasha Geerts

  En haar reisje rond de wereld werd dan zeker niet via een vliegtuig gedaan? Wie heeft haar allemaal liggen volgen. De crew/zoveel andere. Zeg me niet dat zij ook allen in een bootje zaten. Ieder het zijn erin. Ma kom op. De wereld is toch al om zeep

 • Roger Poot

  De mens die van zichzelf denkt een godgegeven geschenk te zijn voor deze planeet zal de natuurlijke evolutie en kracht van het heelal nooit naar zijn hand kunnen zetten.

 • Jan Verplancken

  Ik vind het allemaal prima, maar het roepen en vingertjes wijzen mag stilaan omslaan in het aanreiken van oplossingen. Alles zomaar afbreken en verketteren wat onze ouders en grootouders hebben opgebouwd is onbeleefd en respectloos.