Vader en zoon schoten zwarte berin en haar welpen dood, nu kennen ze hun straf

Andrew (41) en Owen Renner (18).
Facebook Andrew (41) en Owen Renner (18).
Drie maanden effectief en dertig dagen voorwaardelijk. De celstraffen die een vader en zijn zoon kregen omdat ze vorig jaar in Alaska een zwarte berin en haar twee welpen doodschoten, vallen op het eerste zicht mee. Maar nog belangrijker: Andrew (41) en Owen Renner (18) zijn ook hun jachtvergunning kwijt voor respectievelijk tien en twee jaar.

Het duo skiede in april naar een afgelegen berenhol op Esther Island. Owen schoot eerst de moederbeer dood, daarna rekende zijn vader af met de pasgeboren welpjes. Ze beseften echter niet dat hun laffe daad gefilmd was door een bewegende camera die daar hing in het kader van een observatieprogramma.

“Effectieve celstraffen zijn hier aan de orde”, pleitte de procureur-generaal. “Eerst en vooral hebben ze zich onbeschoft gedragen, die twee kleintjes werden zonder pardon afgemaakt. Maar we moeten ook een duidelijk signaal sturen dat illegale jacht in Alaska niet kan.”

Cursus
De boot, pick-uptruck, geweren, iPhones en skilatten die gebruikt werden om de aanval uit te voeren, werden in beslag genomen. Andrew moet ook een boete van 9.000 dollar (8.000 euro) betalen, Owen komt er vanaf met gemeenschapswerk en een jagerscursus rond veiligheid. Tot slot moeten ze allebei nog 1.800 dollar (1.600 euro) ophoesten, het standaardtarief voor wie zwarte beren doodt.

Op de beelden was te zien hoe de mannen in paniek schoten toen ze de halsband rond de nek van de berin zagen. Dat betekende immers dat het dier scherp in de gaten gehouden werd. Voor de zekerheid verwijderden ze het kleinood. “Zo zullen ze dit nooit aan ons kunnen linken”, liet Owen optekenen. Daarna sneden ze de berin in stukken en namen ze al die resten mee. Twee dagen later keerden vader en zoon nog eens terug om ook de stoffelijke overschotten van de welpen op te ruimen.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Heylen

  Belachelijk lage straffen !!!!! Onmensen !

 • MYRTHE PASS

  En wat is het nut om een berin gelukkig in haar nest en haar twee pasgeboren jongen te doden??? Zien die domme jagers dan het lieflijke van die diertjes niet? Hoe kun je zo'n aanschouwelijk tafereel kapot maken?

 • irene van den bosch

  Welk plezier kan je hebben onschuldige dieren af te schieten daarvoor moet je al een echt rotkarakter voor hebben echt smerig en straffen zijn te licht nooit meer jagen trouwens jacht is geen sport het zijn moordpartijen.

 • Frederik Lootens

  Dit zijn wagelijke onverlaten. Veel zwaarder straffen.

 • ingrid mertens

  Straf kan niet zwaar genoeg zijn voor zulke moordenaars!! Levenslang was beter geweest,! Zulk mensdom heeft toch geen respect voor het dierenrijk...!