Vader die zijn 5 kinderen brutaal vermoordde en dagenlang met hun lichamen rondreed, riskeert de doodstraf

Timothy Ray Jones Jr. (37).
AP Timothy Ray Jones Jr. (37).
Een vader uit South Carolina die zijn vijf jonge kinderen heeft vermoord en daarna meer dan een week lang rondreed met hun lijkjes, weet binnenkort zijn straf. Vandaag begint de juryselectie voor zijn proces, dat waarschijnlijk de hele maand mei zal duren. De openbare aanklager eist de doodstraf, de verdediging pleit ontoerekeningsvatbaarheid.

Timothy Ray Jones Jr. (37) wordt beschuldigd van vijfvoudige moord op zijn kinderen van 8, 7, 6, 2 en 1 jaar oud in zijn huis in Lexington, in augustus 2014. Vier kindjes stierven door wurging, een van de kinderen werd doodgeslagen. Jones wikkelde de kinderlijkjes daarna in vuilzakken, legde de lichamen in de koffer van zijn SUV en reed meer dan een week lang door het zuidoosten van de Verenigde Staten. Hij legde in totaal maar liefst 1.125 kilometer af tijdens een tocht die hem in North Carolina, Georgia, Alabama en uiteindelijk Mississippi bracht, waar hij werd opgepakt.

Stank

Ergens onderweg, bij een heuvel in landelijk gebied nabij Camden, in Alabama, begroef hij zijn kinderen. De vader liep eigenlijk puur toevallig later tegen de lamp in Mississippi, toen hij bij een alcoholcontrole in Smith County werd tegengehouden. Een van de agenten rook plots een verschrikkelijke geur. De stank bleek uit de koffer van de SUV te komen. Toen de politieman achteraan in het voertuig een kijkje ging nemen, vond hij bloed, maden en kinderkleding.

Lexington County Detention Center

Al snel werd in de zwaar beladen moordzaak een spreekverbod uitgevaardigd. Advocaten en politie mochten niet over de zaak spreken. Bijgevolg is er redelijk weinig info over de zaak vrijgegeven sinds de arrestatie van Jones in september 2014. De rechtszaak werd meermaals om onduidelijke redenen uitgesteld, recent nog in oktober vorig jaar. Maar nu is het dus zover. Uit gerechtelijke documenten van Lexington County blijkt dat de vader ‘onschuldig’ gaat pleiten, wegens ‘ontoerekingsvatbaar’.

Huwelijk

De 37-jarige Jones was een software-ingenieur die de volledige voogdij over zijn kinderen had gekregen nadat zijn huwelijk was stukgelopen. De IT’er had het niet gemakkelijk als alleenstaande papa met vijf kinderen, zo blijkt uit documenten van het Departement voor Sociale Zaken.

De vader lijkt overweldigd, maar de kinderen lijken proper, verzorgd en zijn deftig gekleed

Fragment uit rapport van een sociaal werker die langskwam bij het gezin

Sociaal werkers merkten enkele problemen in het huishouden op, maar zagen ook een vader die zijn best deed. Zo waren er tripjes naar Disney World en het strand en verjaardagsfeestjes met cupcakes. Anderzijds was er een kritische nota over een blauwe plek bij een van de kinderen en stond in één rapport te lezen dat de kinderen soms overdreven moesten sporten als straf.

Overweldigd

“De vader lijkt overweldigd en slaagt er niet in de woning helemaal te onderhouden, maar de kinderen lijken proper, verzorgd en zijn deftig gekleed”, pende een medewerker neer in een rapport. Dat rapport dateert van twee weken voor de kinderen door hun papa werden omgebracht.

De openbare aanklager lijkt volop voor de doodstraf te zullen gaan. Het proces zal waarschijnlijk de hele maand mei in beslag nemen. Als de samengestelde jury Jones schuldig acht voor moord, zal diezelfde jury daarna beslissen of de vader moet worden veroordeeld tot levenslang of tot de dood. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Leopold Vanhoof

    Hopelijk krijgt hij ze ook.

  • Nicolas Van Hoecke

    Doodstraf is de enige straf voor dit. Met wat die advocaten altijd afkomen, hoe kunnen die mensen zichzelf nog in de spiegel kijken.

  • Luciano Van As

    Riskeert .... dat zou gewoon een feit moeten zijn de doodstraf !