Vader Carles Puigdemont overleden

De in ons land verblijvende Carles Puigdemont en zijn advocaat Paul Bekaert stonden eind oktober  in Brussel de pers te woord na het door Spanje uitgevaardigde Europees aanhoudingsbevel.
zn De in ons land verblijvende Carles Puigdemont en zijn advocaat Paul Bekaert stonden eind oktober in Brussel de pers te woord na het door Spanje uitgevaardigde Europees aanhoudingsbevel.
De vader van Carles Puigdemont is overleden. Dat heeft de de gewezen Catalaanse minister-president, die in ons land verblijft, deze avond via Twitter gemeld.

“Vader heeft ons al een tijdje verlaten. Mijn moeder, mijn zussen en mijn broers zullen hem altijd herinneren als een man van immense vriendelijkheid en trouw aan de waarden van het fundamentele christendom. Rust zacht”, luidt het  in een tweet in de Catalaanse taal.  De verdere omstandigheden zijn niet duidelijk.

Indien Puigdemont naar Spanje trekt voor de uitvaart, riskeert hij te worden opgepakt. Het Spaanse gerecht vaardigde op 14 oktober een nieuw Europees aanhoudingsbevel tegen de politicus op.  Spanje wil Puigdemont vervolgen omdat hij in 2017 een referendum organiseerde en zo inging tegen de Spaanse grondwet.

De Spaanse ontslagnemende regering verwacht dat ons land Puigdemont aan Spanje uitlevert. Indien dit niet gebeurt, zal dat “niet zonder gevolgen” blijven, benadrukte Marco Aguirian, de Spaanse staatssecretaris voor de EU, in een gesprek met nieuwsagentschap Efe.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frans André Claerboudt

    Moet een dergelijke taal binnen Europa, zoals Spaanse dreiging, kunnen? Ik denk hierbij ook aan Europees aanhoudingsbevel voor Spaanse die in Groot Brittannië verblijft. Kan men iemand binnen een zogezegd democratisch land veroordelen omwille van een mening? Wil Europa het weinige geloofwaardigheid dat ze nog heeft bij de modale burger behouden, dan wordt het hoog tijd dat zij een duidelijk standpunt inneemt!