US Navy-piloot die eerste vijandig vliegtuig in 18 jaar neerhaalde: "Maf om in echte gevechtssituatie te schieten"

Michael Tremel.
Save the Royal Navy Michael Tremel.
Michael Tremel is ingehaald als een held van het Amerikaanse leger. Hij was vorig jaar in juni de piloot die voor het eerst in 18 jaar een vijandig vliegtuig moest neerhalen. De vijand, een Syrische piloot, kon zich redden met zijn schietstoel.

Het ene moment was Tremel die 18de juni 2017 nog van zijn koffie aan het nippen in de cockpit op 6 km hoogte, het volgende ogenblik bevond hij zich plots in een vuurgevecht. Tremel was toen in zijn legerjet - een F/A-18E Super Hornet - boven het Syrische Raqqa, dat door de terreurbeweging IS was uitgeroepen tot hun hoofdstad. De strijd in de lucht duurde amper acht minuten, maar Tremel schreef ongewild wel geschiedenis.

Tremels taak als bommenwerper was de geallieerde grondtroepen te beschermen tegen IS-rebellen. "Kerels op de grond helpen doe ik al mijn hele carrière", zei hij aan de Navy Times. Die dag zag de lucht zwart van de gevechtsvliegtuigen uit Rusland, Turkije, Irak, Syrië en de VS. Helemaal anders als bij zijn eerste vlucht in het gebied in 2014. De situatie was intussen een pak complexer geworden.

Bij een van de operaties die gaande waren, probeerde Syrische straaljagers vijandige Koerdische en Arabische milities af te weren. Amerikaanse gevechtspiloten wilden dan weer de Syriërs tegenhouden om hun bondgenoten te beschermen. Op 18 juni 2017 waren de Amerikanen eerder al eens uitgerukt om de Syrische legerjets af te schrikken.

Tremels radar pikte tijdens zijn missie plots het signaal op van een onbekend object dat naderde op de Koerdische en Arabische bondgenoten van de VS. Het bleek een Syrische Su-22 Fitter te zijn. Tremel wou de Syrische jet onderscheppen en ging er boven vliegen om waarschuwingssalvo's te lossen. Dat maakte geen indruk. De Su-22-piloot dropte twee bommen op bevriende posities. Tremel loste daarop een Sidewinder, een lucht-luchtraket voor korte afstand. "Het was echt maf om dit voor het eerst te doen in een gevechtssituatie", zei Tremel. Maar hij miste doel. "Ik zat waarschijnlijk te dicht bij", denkt Tremel. "Misschien raakte ik hem wel, maar ontplofte de raket niet op tijd."

De piloot besefte dat hij snel moest handelen, als hij dit wou overleven. Hij lanceerde dan een AIM-120 AMRAAM, een middellangeafstandsraket, vanop bijna een kilometer van zijn doelwit. Hij keek toe hoe het Syrische gevechtsvliegtuig een vuurbal werd in de lucht. De piloot kon zich redden met zijn noodparachute.

Michael Tremel kreeg deze week de belangrijke onderscheiding 'Distinguished Flying Cross' voor wat beschouwd wordt als een heldendaad. De laatste keer dat de Amerikanen een vijandig toestel uit de lucht haalden, was op 26 maart 1999. De piloot was toen Jeffrey Hwang en hij bestuurde een F-15C Eagle. Slachtoffers waren twee Joegoslavische MiG-29-jets. Ook Hwang maakte gebruik van AMRAAM-raketten.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daan Roos

  De SU 22 voerde blijkbaar een bombardement opdracht uit. In dat geval laat het gewicht van de bommen geen andere wapens toe. Het toestel van de Syrische luchtmacht kon dus onmogelijk de F 18 aanvallen!

 • joyce vermaelen

  Wat raar is Syriers hebben de Koerden gesteund die Raqqa probeerde te bevrijden van IS. Het is niet noor niks dat ze de Amerikanen de luchtmacht van IS noemen. Net zoals nu in het laatste bolwerk van IS probeerde ze in Raqqa de IS te beschermen tegen de Syrische leger.

 • Jean Van de Woestyne

  Volgens internationaal recht mocht die Amerikaan zich daar zelfs helemaal niet bevinden laat staan een omgebouwde training jet neerschieten.

 • Luc Lepoudre

  Eigenlijk moeten ze voor het Internationaal Strafhof gedaagd worden. Dit is gewoon wansmakelijk. Volgens het Internationaal Recht - en wij zijn toch zo fier over de democratie en de rechtstaat? - is het optreden van de USA in Syrië onwettig en misdadig.

 • johan debue

  Pff is dat een held allemaal verzonnen want hoe kan hij nu weten dat dit vliegtuig bommen dropte op bevriende posities hij zegt het zelf het zag zwart van de vliegtuigen die dag als de VS maar kan tonen dat ze ongenaakbaar zijn zijn ze er rap bij hoogmoed komt voor de val.