Uruguayanen belissen over amnestie voor militairen

De Uruguayanen kunnen binnenkort in een referendum stemmen of militairen en politieagenten toch nog wegens ernstige schendingen van de mensenrechten tijdens de militaire dictatuur (1973-1985) voor de rechtbank moeten gedaagd worden. Het hooggerechtshof aanvaardde maandag 258.888 handtekeningen voor een overeenkomstige volksraadpleging. Dat waren er ruim 50.000 meer dan nodig. Het referendum zal gelijktijdig met de eerste ronde van de presidentsverkiezing op 25 oktober gehouden worden.

Amnestie was spoedbeslissing
De tot op vandaag geldende amnestie werd in 1986 door de toenmalige conservatieve president Julio María Sanguinetti in een spoedbeslissing in het parlement doorgedrukt. Bij een eerste referendum, dat door de burgerrechtenbeweging was afgedwongen, stemde een meerderheid van de bevolking in maart 1989 voor amnestie. De regering Sanguinetti had de mensen toen massaal met waarschuwingen voor een dreigende staatscrisis en een terugkeer van de militaire dictatuur geïntimideerd.

Strafprocedure tegen agenten
De linkse regering onder president Tabaré Vazquez, die in 2005 aantrad, gebruikte in de tussentijd een lacune in de wet, die strafvervolging van normale misdaden en misdaden tegen kinderen mogelijk maakt. Tegen een tiental militairen en politieagenten loopt derhalve reeds een strafprocedure.

210 slachtoffers dictatuur
Onder de militaire dictatuur werden volgens schattingen van mensenrechtenorganisaties ongeveer 210 mensen omgebracht. Tienduizenden mensen werden zonder enige vorm van aanklacht opgesloten en gefolterd. (belga/vsv)