Ursula von der Leyen wil Britten meer tijd geven om EU te verlaten

REUTERS
Kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is bereid om het Verenigd Koninkrijk meer tijd te geven om de Europese Unie te verlaten als de Britten dat zouden willen. Dat heeft ze gezegd in een vergadering met de groene fractie in het Europees Parlement.

"Indien het Verenigd Koninkrijk meer tijd nodig zou hebben, dan wil ik die geven. Een brexit zonder akkoord zou catastrofaal zijn", zo verklaarde de Duitse von der Leyen. 

Laatste woord

Ook als het Europees Parlement haar voordracht bekrachtigt en ze effectief voorzitter van de Europese Commissie wordt, zal von der Leyen in de beslissing niet het laatste woord hebben. Elk Brits verzoek tot uitstel moet unaniem goedgekeurd worden door de 27 andere lidstaten en van de Franse president Emmanuel Macron is bekend dat hij er weinig voor voelt om de scheiding opnieuw uit te stellen. Het Britse vertrek moet zoals de kaarten nu liggen, ten laatste op 31 oktober plaatsvinden. 


In haar hoorzittingen met de politieke fracties in het Europees Parlement schaarde von der Leyen zich ook achter het akkoord over de boedelscheiding dat de Britse premier Theresa May met de Europese Unie onderhandelde. Dat akkoord is wel al drie keer verworpen in het Britse parlement. 


Volgens von der Leyen zal de "de wijze en de toon" van de uiteindelijke echtscheiding "cruciaal" zijn voor een goede en intense samenwerking in de toekomst.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Van Cauwelaert

  Belachelijk !

 • Ludovic De Beuckeleer

  het circus heeft lang genoeg geduurd , in oktober moet het gedaan zijn . dat yen nu afkomt met zulk voorstel getuigt van onkunde.

 • Wanda Helsen

  Dat ze het maar afbollen, zo snel mogelik

 • Marc Geerts

  En da circus blijft maar duren. Die Ursula is nog niet bezig en ze blaast al ne slechte adem.

 • Guy Rutten

  Ze heeft op zich wel gelijk. Niemand is gediend met een no deal brexit, zeker het UK niet, want iemand betaalt altijd de rekening. Al denk ik eerlijk gezegd dat een 2de referendum het probleem vanzelf zou oplossen.