Ursula Von der Leyen kan Europese groenen voorlopig niet overtuigen: “Zal ze onafhankelijk van Macron en Merkel kunnen werken?”

Angela Merkel en Ursula von der Leyen in Berlijn, archiefbeeld.
EPA Angela Merkel en Ursula von der Leyen in Berlijn, archiefbeeld.
De kandidaat-voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kan de Europese groenen nog niet overtuigen. "Ze kent niet zoveel van de functionering van de Europese instellingen en ze heeft alles te danken aan Emmanuel Macron en Angela Merkel. Ik ben er niet van overtuigd dat ze beslissingen zal kunnen nemen die tegen de nationale belangen van die twee in gaan", zei covoorzitter van de groene fractie Philippe Lamberts vandaag in De Ochtend. 

De Europese staatshoofden en regeringsleiders droegen de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen vorige week voor als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. De CDU-politica kreeg twee weken de tijd om het Europees parlement te overtuigen. Om definitief benoemd te worden heeft ze de steun van een meerderheid van de parlementsleden nodig, maar met de steun van enkel de christendemocraten en de liberalen komt ze er niet. De socialisten zijn verdeeld.

Niet overtuigd

De voorzitters van de fractie van Europese groenen en de Europese Vrije Alliantie, de Belg Philippe Lamberts en de Duitse Ska Keller, hadden gisteren een ontmoeting met von der Leyen. Dat was "een vriendelijk gesprek", zei Lamberts daarover in De Ochtend, maar overtuigen kon von der Leyen niet.

"Het is duidelijk dat ze de Europese omgeving helemaal niet kent. Stel dat ik niets van Vlaanderen ken en ik word aangeduid als kandidaat minister-president. Dat zou toch ook geen zin hebben?” Bovendien is hij er niet van overtuigd dat von der Leyen onafhankelijk zal kunnen werken. "Ze heeft alles te danken aan (de Franse president, red.) Emmanuel Macron en Angela Merkel (de Duitse bondskanselier, red.). Zal ze in staat zijn om beslissingen te nemen en voorstellen te doen, die eigenlijk tegen de nationale belangen van die twee lidstaten in gaan? Ik ben daar niet van overtuigd."

Sfeer “vrij negatief”

Von der Leyen gaat morgen nog langs bij de voltallige groene fractie. De deur is nog niet definitief dicht, maar de sfeer is "vrij negatief", zei Lamberts. "Ze zit vol goede wil, maar als ons huis in brand staat, is goede wil dan genoeg? Ik voel het niet bij haar. Ze wil onze stemmen, maar ik heb niet de indruk dat ze bereid is het nodige te doen om die stemmen te halen." 

De groenen willen onder meer een "heroriëntatie van het beleid om de ecologische voetafdruk te verminderen en de democratie te verdedigen". Ska Keller verklaarde gisteren na afloop van de ontmoeting met von der Leyen al dat ze nu "concrete voorstellen" verwacht. 

Socialisten?

Hoe dan ook heeft von der Leyen de groene stemmen volgens Lamberts niet nodig. "Bij de socialisten zijn zeer harde woorden gebruikt, maar ik verwacht dat ze sowieso zullen slikken. Ze krijgen het voorzitterschap van het parlement en drie vice-voorzitterschappen van de Europese Commissie, onder wie de Hoge vertegenwoordiger. Samen hebben de drie grote fracties al meer dan 400 zetels. Er is dus marge, ik denk niet dat ze ons nodig zal hebben.”

Philippe Lamberts met Ska Keller in het Europese parlement.
EPA Philippe Lamberts met Ska Keller in het Europese parlement.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sandra Peeters

  Moeten vooral de burgers niet overtuigd zijn? De 'gevestigde waarden' binnen de politiek weten dat het spel uit is, zeker rond thema's als migratie zit er bij de meerderheid van de burgers geen rek meer op. Die decennia lange linkse paternalistische politiek zonder draagvlak is grootste oorzaak dat er nu stilaan zoveel rechts wordt gestemd. En als dit niet stopt wordt het 100% rechts en dan wordt er geen onderscheidt meer gemaakt tussen kaf en koren. Maar als dat is wat ze willen...

 • patrick morel

  Dat is toch nog nooit de bedoeling geweest. Ze moeten doen wat M&M zeggen en braaf zijn, de voorbeelden zijn legio. Leve de spitzenkandidaten.

 • Roger Vanopstal

  Heel de EU is ondemocratisch. Waarom zou je dan de democratie moeten verdedigen?

 • Jan Van Rompaey

  Stop die vriendjespolitiek.

 • Roger Wellens

  Alle topfuncties bij de EU gaan zonder uitzondering naar marionetten van de Bilderberg groep. Het is deze groep van multinationals die achter de schermen aan de touwtjes trekt en de EU fikalotten moeten naar hun pijpen dansen. Aangezien zij hun producten maar moeilijk kunnen verkopen in bvb Afrika, halen zij de Afrikanen dan maar naar hier, een blinde ziet dat. Michel maakt ook deel uit van deze globalisten.