UPDATE: Twee klimmers komen om op Tafelberg: 800 toeristen urenlang vast omdat redders kabelbaan gebruiken

kos, Michael Wilcox
Bij het Zuid-Afrikaanse Kaapstad zijn twee bergbeklimmers omgekomen tijdens een beklimming van Arrow Final, een stuk van de Tafelberg. Zo'n 800 toeristen zaten urenlang uur vast op de berg omdat de kabellift werd ingezet voor de reddingsoperatie. 

Twee mannen en een vrouw waren bezig met de beklimming toen ze zouden gevallen zijn. Getuigen meldden dat de klimmers aan touwen bengelden zo'n 150 meter onder het bovenste kabelbaanstation. "Een derde persoon die ook aan een touw hangt, dient kunstmatige beademing toe aan een van de personen", zei woordvoerder Johann Marais van de Wilderness Search and Rescue-dienst bij de start van de operatie. "Om de gewonde klimmers te bereiken, gebruiken de redders de kabelcabines waaraan touwen zijn bevestigd om medisch en reddingspersoneel omlaag te laten." 

Twee doden

In totaal namen twintig mensen deel aan de redding, maar voor de twee mannen kon geen hulp meer baten. "De lichamen worden vastgemaakt aan de klif en Wilderness Search and Rescue zal de lichamen naar beneden brengen wanneer alle bezoekers beneden zijn", zegt Marais nog. 

De vrouw, de enige overlevende, werd iets na 22 uur omlaag gebracht, samen met de eerste groep toeristen. Marais schat dat iedereen tegen 23.30 uur terug op de begane grond zal staan. "We denken de mensen voor hun begrip voor de netelige situatie en de reden waarom we de hulp van de kabelcabine moesten inroepen."
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • christianne bruyland

    mijn medeleven, maar als daar je einde ligt, zal het toch een mooi geweest zijn, als ze al ervaren klimmers waren, hadden ze het niet mooier kunnen dromen...RIP

  • Philomena Vanderweyen

    Amai,krijg al hoogtevrees bij het zien van die beelden,heel veel sterkte voor de familie van de slachtoffers.