Universiteitsdirecteur Missouri stapt op na klachten over racisme

Demonstranten op de campus van de Universiteit van Missouri, in de week voor het aftreden van directeur Tim Wolfe.
AP Demonstranten op de campus van de Universiteit van Missouri, in de week voor het aftreden van directeur Tim Wolfe.
Directeur Tim Wolfe van University of Missouri is opgestapt nadat hij er onder andere door leden van het american footbal-team van de universiteit van was beschuldigd niet genoeg op te treden tegen racisme. Wolfe, een voormalige zakenman zonder ervaring in het onderwijssysteem, noemde de klachten van studenten 'duidelijk' en neemt 'de volledige verantwoordelijkheid' voor de klachten van de studenten.

Belangengroepen voor zwarte studenten klaagden al maanden dat de directeur niets deed tegen onder andere racistische uitlatingen op de universiteit, waar voornamelijk blanke studenten op zitten. Twee dagen geleden escaleerde de situatie. Een zwarte student ging in hongerstaking en ook tenminste 30 zwarte american football-spelers van de universiteit kondigden aan dat ze weigerden te spelen tot de directeur zijn functie neerlegde. De coach van het team liet vervolgens tijdens een persconferentie weten de actie van zijn spelers te steunen.

Wolfe kondigde zondag aan dat er vóór april nog een plan zou komen om diversiteit en tolerantie op de universiteit te verbeteren, maar tegen die tijd was de zaak mede dankzij de staking van de sporters al opgepikt door de nationale media, groeide het aantal demonstranten op de campus en zag de directeur zich gedwongen om zijn functie neer te leggen. Hongerstakende student Jonathan Butler, die met zijn actie veel aandacht had getrokken, begon hierop weer met eten.

De campus van University of Missouri ligt op zo'n 195 kilometer van de plaats Ferguson, waar vorig jaar de zwarte tiener Michael Brown werd doorgeschoten door een blanke politieagent. Dat leidde tot rellen en demonstraties, waarop meerdere malen de noodtoestand moest worden uitgeroepen in de stad.

Jonathan Butler (midden) spreekt studenten toe tijdens een bijeenkomst na het aftreden van universiteitsdirecteur Tim Wolfe.
AFP Jonathan Butler (midden) spreekt studenten toe tijdens een bijeenkomst na het aftreden van universiteitsdirecteur Tim Wolfe.