Unilever wil af van Lipton

RV
Was- en levensmiddelenconcern Unilever gaat zijn wereldwijde thee-activiteiten herbekijken. Volgens topman Alan Jope liggen alle opties voor de divisie op tafel, zo zei hij bij de publicatie van de jaarcijfers.

Unilever zette afgelopen jaar een omzet van 52 miljard euro in de boeken. Die viel daarmee 2 procent hoger uit dan een jaar eerder. De winst kwam uit op 6 miljard euro. Dat was ruim een derde minder dan een jaar eerder.

Het concern sloot het jaar af met een onderliggende omzetgroei van 2,9 procent. De Brits-Nederlandse onderneming kwam eind vorig jaar al met een omzetwaarschuwing vanwege lastige marktomstandigheden. Doorgaans mikt het bedrijf op een onderliggende omzetgroei van minstens 3 procent.

Onzekere toekomst voor thee

Dat nu de toekomst van de theetak wordt onderzocht, is geen verrassing. Unilever beloofde eerder al zijn merkenportefeuille tegen het licht te houden. Unilever verwacht midden dit jaar meer duidelijkheid te hebben over de toekomst van de theetak, met onder meer het merk Lipton, dat in 2019 goed was voor een omzet van 3 miljard euro. PepsiCo, maken van onder meer Pepsi-cola en Lay’s-chips werd in november als potentiële koper genoemd.

Invloed van coronavirus

Ook moet op termijn meer duidelijk worden over de impact van het Wuhan-virus, dat in delen van China ervoor zorgt dat het openbare leven stil is komen te liggen. Volgens financieel directeur Graeme Pitkethly kan het niet anders dan dat ook Unilever door de kwestie wordt geraakt, zoals volgens hem de hele economie wordt geraakt.

Bij Unilever gaat het volgens hem onder meer om de mindere verkopen van verzorgingsproducten, ook omdat mensen minder reizen en een daling van leveringen van producten aan bijvoorbeeld restaurants. Er zal volgens Pitkethly ook meer duidelijk worden als de vakantieperiode vanwege het Chinese nieuwjaar erop zit.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kristof Van Impe

    op mijn flessen staat "Original" terwijl de helft van de suiker vervangen is door aspartaam. Sindsdien geen Ice Tea meer gedronken want ik lust het niet meer.