Unicef waarschuwt voor zware hongersnood in Sahel

UNKNOWN
Tien miljoen mensen in West- en Centraal-Afrika, met name in de Sahel-regio, zullen honger lijden als er niet snel drastische maatregelen worden genomen, zo waarschuwt Unicef België.

Het zwaarst zal Niger getroffen worden, waar 7,1 miljoen mensen onvoldoende voedsel hebben. In buurland Tsjaad hebben 2 miljoen mensen nood aan voedselhulp. Ook in Mali, Burkina Faso en het noorden van Nigeria dreigen duizenden mensen te worden getroffen door de gevolgen van droogte, tegenvallende oogsten en hoge voedselprijzen, zegt het Kinderfonds van de Verenigde Naties in een mededeling.
 
In een jaar tijd is het aantal kinderen onder de vijf jaar dat ondervoed is in dit gebied, gestegen tot een alarmerende 17 procent. In Niger werden tijdens de voorbije zes maanden 114.000 ernstig ondervoede kinderen behandeld in speciale voedingscentra. Dieren overlijden, waardoor de overlevingskansen van de families afnemen.
 
Unicef en andere organisaties (FAO, OCHA, WFP, Rode Kruis) doen een dringende oproep om deze dreigende humanitaire ramp te voorkomen. Ondanks de steun van de voorbije maanden, is er meer geld nodig om efficiënter te kunnen optreden, zeggen ze.
 
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel liet vorige week weten dat hij 3 miljoen euro extra vrijmaakt voor noodhulp voor de Tsjadische slachtoffers van de voedselcrisis. Het geld komt bovenop de 5,8 miljoen euro die België bij het begin van de crisis uittrok en moet voedselhulp bieden aan 750.000 mensen. (belga/adv)