Unicef: ruim 29 miljoen baby's geboren in conflictgebieden in 2018

Een verpleegster checkt de voetjes van een ondervoed kindje in een ziekenhuis in Kabul, Afghanistan. De foto werd afgelopen maand genomen.
AP Een verpleegster checkt de voetjes van een ondervoed kindje in een ziekenhuis in Kabul, Afghanistan. De foto werd afgelopen maand genomen.
Meer dan 29 miljoen baby's zijn vorig jaar geboren in conflictgebieden. Dat heeft Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, vandaag gemeld. 

Gewapende conflicten in landen zoals Afghanistan, Somalië; Zuid-Soedan, Syrië en Jemen maakten dat een op de vijf baby's wereldwijd hun eerste momenten doorbrachten in een erg onveilige en vaak stresserende omgeving.

Ouders en hun baby's hebben in conflictgebieden bovendien beperkte toegang tot essentiële benodigdheden. Miljoen families hebben geen gezonde voeding, veilig water of sanitaire voorzieningen. "Naast de onmiddellijke, duidelijke gevaren, is de impact op lange termijn van zo'n levensbegin potentieel rampzalig", aldus Unicef-topvrouw Henrietta Fore.

Vandaag zijn meer landen verwikkeld in interne of internationale conflicten dan op eender welk ander moment in de voorbije dertig jaar. "Wat deze families uiteindelijk nodig hebben is vrede, maar tot dat moment hebben ze nood aan steun: 29 miljoen nieuwe levens hangen ervan af", aldus Fore. 

Een Afghaanse migrant draagt haar baby het eiland Lesbos op. Archieffoto uit 2015.
REUTERS Een Afghaanse migrant draagt haar baby het eiland Lesbos op. Archieffoto uit 2015.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fredien Vandervekens

  Kennelijk zijn deze "conflicten" niet van aard om te twijfelen aan een rooskleurige toekomst. Voor hun nageslacht. Of ontbreekt de nodige cel onder hun pan ? Paringsdrang misschien ?

 • Elsie Duppont

  Unicef zou maar 1 prioriteit moeten hebben: anticonceptie verdelen.

 • William Van den Berghe

  Allee vooruit, ze kunnen hier al beginnen rond te gaan want het zal toch het rijke Westen zijn die ze zal moeten voeden. Ze moeten die mensen daar eens wijsmaken dat ze niet meer kinderen op de wereld moeten zetten dan dat ze zelf kunnen grootbrengen en een toekomst geven.

 • William Van den Berghe

  Daar hadden ze dan toch nog de tijd en de goesting voor.

 • De Boeck Herman

  Als ze niet zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien is de mens het enige wezen dat zich voortplant in slechte en onleefbare levensomstandigheden.