Unicef: "Ongeziene voedselcrisis dreigt in Zuid-Soedan"

Zuid-Soedanezen wachten op een voedselrantsoen (archiefbeeld).
AFP Zuid-Soedanezen wachten op een voedselrantsoen (archiefbeeld).
In Zuid-Soedan heerst er momenteel een ongekende voedselschaarste. Bijna 25 procent van de bevolking of zowat 2,8 miljoen inwoners heeft honger. Minstens 40.000 mensen verkeren in acute nood en het wordt nog erger, zo waarschuwt Unicef samen met twee andere VN-organisaties.

Bijzonder zorgwekkend is het feit dat de huidige periode voor Zuid-Soedan normaal gezien de beste periode van het jaar is: er is net geoogst en dat betekent dat er voedsel genoeg zou moeten zijn. "Als er nu al schaarste is, wordt dat straks, in het komende magere seizoen (tussen april en juli), nog veel erger", aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie, Unicef en het World Food Programme.

Bijzonder kwetsbaar zijn de talloze ontheemden, die al jaren leven van vis en waterplanten die al snel niet meer beschikbaar zijn. Daarnaast zijn veel mensen beroofd van hun vee en ontberen dus voedingsmiddelen als melk of vlees.

De drie hulporganisaties vragen dat het VN-vredesakkoord, dat in 2015 is ondertekend, zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. "Veel van de gebieden waar de nood het grootst is, liggen buiten ons bereik vanwege de veiligheidssituatie. Het is cruciaal dat nu onbeperkte toegang wordt gegeven. Alleen als we ze kunnen bereiken, kunnen we ze helpen", zegt Jonathan Veitch, directeur van Unicef in Zuid-Soedan.

Onlangs stemde Zuid-Soedan, ondanks de dreigende hongersnood, nog een wet die het werk van buitenlandse hulporganisaties moeilijker maakt. Het oostelijke Afrikaanse land is sinds december 2013 ten prooi aan een machtsstrijd tussen Kiir en rebellenleider Riek Machar.

'Veel van de gebieden waar de nood het grootst is, liggen buiten ons bereik vanwege de veiligheidssituatie'

Jonathan Veitch, directeur van Unicef in Zuid-Soedan
Zuid-Soedanese mensen wachten op een voedselbedeling van het Rode Kruis.
AFP Zuid-Soedanese mensen wachten op een voedselbedeling van het Rode Kruis.