Unicef ongerust over aanvallen op scholen in Oost-Oekraïne

Een bomkrater op een voetbalveld bij een school in Donetsk, in Oost-Oekraïne. Archieffoto.
REUTERS Een bomkrater op een voetbalveld bij een school in Donetsk, in Oost-Oekraïne. Archieffoto.
In het Oost-Oekraïense conflict hebben er in de eerste vier maanden van dit jaar al twaalf aanvallen op scholen plaatsgevonden, tegenover drie aanvallen in dezelfde periode vorig jaar. Dat stelt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. "Sinds de start van het conflict begin 2014 werden al meer dan 750 onderwijsfaciliteiten beschadigd of vernietigd door vijandelijkheden", klinkt het.

Unicef spreekt dit jaar van een "alarmerende toename" van de aanvallen op scholen en volgens de organisatie doet het geweld denken aan dat op schoolkinderen en leraren in 2017, toen er meer dan veertig aanvallen op onderwijsinstellingen waren. 

"Schoolkinderen dragen langdurige mentale en fysieke littekens van het conflict in Oost-Oekraïne", zegt Unicef-directeur Henrietta Fore. "Het dagelijks leven op school wordt verstoord door schietpartijen, waardoor kinderen dekking moeten zoeken in ondergrondse schuilkelders. In veel gevallen zijn kinderen te bang geworden om te leren."

De nabijheid van militaire sites en opslagfaciliteiten, en de geldende veiligheidscontroles verhogen volgens Unicef het gevaar voor scholieren. "Bovendien bedreigen achtergebleven niet-ontplofte mijnen en explosieven de veiligheid van kinderen en werken ze trauma's en emotionele stress in de hand", luidt het.

“Kinderen moeten beschermd worden”

Unicef roept daarom op om onmiddellijk een einde te maken aan de gevechten en te zorgen voor de bescherming van kinderen. De organisatie dringt er bij alle partijen ook op aan om de verklaring inzake veilige scholen te onderschrijven, waarmee ze zich zouden verbinden om concrete maatregelen te nemen om studenten, opvoeders en onderwijsinstellingen te beschermen tegen opzettelijke en willekeurige aanvallen.

"Vernietigde klaslokalen omringd door zandzakken om kinderen te beschermen tegen verdwaalde kogels, zijn geen plek voor een kind om te leren", benadrukt Fore. "Alle partijen in het conflict moeten scholen beschermen en kinderen veilig houden.”

Een soldaat kijkt naar een beschadigd schoolgebouw in Artemivsk in Oekraïne.
AP Een soldaat kijkt naar een beschadigd schoolgebouw in Artemivsk in Oekraïne.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sobek Wessels

    Rusland heeft er alle baat bij dat Het slecht gaat in Oekraïne ... Organisatie's zoals Unicef , de VN , NAVO gaan daar geen verandering in brengen !