UNHCR: Vijf miljoen vluchtelingen in Congo

Archiefbeeld. Centraal-Afrikaanse vluchtelingen keren terug naar hun geïmproviseerde nederzetting na de mis in Ndu in het noorden van de Democratische Republiek Congo (13/08/2017)
AFP Archiefbeeld. Centraal-Afrikaanse vluchtelingen keren terug naar hun geïmproviseerde nederzetting na de mis in Ndu in het noorden van de Democratische Republiek Congo (13/08/2017)
In de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn meer dan vijf miljoen mensen op de vlucht. Dat is het grootste aantal in heel Afrika, vóór landen als Zuid-Sudan of de Sahel, zei de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor vluchtelingen (UNHCR) woensdag.

De UNHCR is op zoek naar 137 miljoen euro om te voorzien in de behoeften van vluchtelingen en ontheemden in de DRC in 2020, aldus de organisatie in een verklaring. Van dat bedrag heeft ze slechts 4 procent ontvangen. 

Volgens de UNHCR leven duizenden in erbarmelijke omstandigheden in een honderdtal nederzettingen en slapen ze in hutten gemaakt van takken. "Ze worden geconfronteerd met ernstige bedreigingen voor hun veiligheid en een gebrek aan privacy", aldus de bekendmaking. De organisatie maakte zich ernstige zorgen over de verslechterende situatie in Beni (oostelijk DRC), waar geweld de afgelopen maanden al meer dan 100.000 burgers heeft gedwongen hun huizen te ontvluchten. 

Lees ook: Premier Wilmès gaat naar Congo (HLN+)

Oplopende spanningen

De spanningen in de regio zijn geëscaleerd sinds de lancering van een door de regering geleide militaire operatie in december tegen Oegandese rebellen van de Forces démocratiques alliées (ADF). 

"Burgers, inclusief degenen die in november en december zijn gevlucht, zijn een doelwit van gewapende groeperingen. Volgens de lokale autoriteiten zijn sinds december 2019 ongeveer 252 burgers vermoord in Beni, aldus de UNHCR. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tamzin Andersen

  Ik heb nooit anders geweten dan honger, miserie, oorlogen en vluchtelingen in Afrika. En financiële westerse steun die in bodemloze putten verdwijnt. Wordt het eens geen tijd dat de corrupte Afrikaanse leiders zelf voor hun bevolking zorgen ?

 • Lucas Vissers

  In het kasteel in Laken zijn nog veel kamers vrij en eten is er ook genoeg ! En een heel grote speeltuin voor de kleintjes !

 • Erik De jongh

  Hoe kan dit in een land dat alles heeft , bodemschatten, een klimaat waar alles groeit en bloeit, maar toen 60 jaar geleden de Belgen weg moesten is er niets meer gebeurd . Met dergelijke mistoestanden kan ik geen medelijden opbrengen , zij konden het beter zelf doen dus moeten ze er de gevolgen maar van dragen , de enigen die daar werken zijn de vrouwen, anders was het nog veel erger

 • Wesley Kenis

  Kan je ee titel niet beter vervangen door: VN stuurt 5 milljoen nieuwe profiteurs naar Belgie want ik vermoed dat die titel nauwkeurige zal worden...ahja dankzij marrakesh moet dat toch allemaal kunnen zeker