Unesco exposeert gestolen kunstschatten

Holy Family with Saints Francis and Catherine of Alexandria, Ludovico Carracci (1555-1619)
UNKNOWN Holy Family with Saints Francis and Catherine of Alexandria, Ludovico Carracci (1555-1619)
Antieke vazen, schilderijen van Guercino en Ludovico Carracci, precolumbiaanse beeldhouwwerken: een dertigtal kunstwerken die gestolen of illegaal geëxporteerd werden en opgespoord door de Italiaanse politie, worden vanaf woensdag en tot 6 juli op de zetel van Unesco (de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur) in Parijs tentoongesteld.

"Deze expositie, die een synthese is van ons werk op het terrein, wil de wereldopinie gevoelig maken voor de bescherming van het culturele erfgoed", zei generaal Pasquale Muggeo van de carabinieri.

Het departement van de Italiaanse politie voor de bescherming van het culturele erfgoed kon de tentoongestelde stukken opsporen in samenwerking met de gerechtelijke en politiediensten van landen als Ecuador, de Verenigde Staten, Frankrijk, Griekenland en Zwitserland.

"We werken niet alleen voor ons land maar ook voor een vijftiental andere, waaronder Servië, Bulgarije en Tsjechië", voegde generaal Muggeo eraan toe. Onder de gestolen stukken is een ivoren kruisbeeld uit de 12de eeuw dat in november 1983 uit de San Sabinokathedraal in Canosa di Puglia (zuidoosten van Italië) geroofd werd en 25 jaar later is teruggevonden.

Fotoreeks op de Unesco-site