Uitzonderlijk: Britse vrouw overleeft zes uur durende hartstilstand

Audrey Mash is hersteld en kwam gisteren samen haar man de artsen en verpleegkundigen bedanken.
REUTERS Audrey Mash is hersteld en kwam gisteren samen haar man de artsen en verpleegkundigen bedanken.
Een 34-jarige vrouw is in Spanje gereanimeerd na een zes uur durende hartstilstand als gevolg van ernstige onderkoeling. De koude temperaturen hebben er echter tegelijkertijd toe bijgedragen dat artsen haar leven alsnog konden redden. Een “uitzonderlijk geval”, zeggen de artsen.

De Britse Audrey Mash, die in Barcelona woont, trok op 3 november met haar man naar de Pyreneeën om er te gaan wandelen. Tijdens hun uitje werden ze echter verrast door slecht weer en Mash kreeg als gevolg van onderkoeling spraak- en bewegingsproblemen.

Naarmate de tijd vorderde, raakte Mash buiten bewustzijn. Haar man Rohan Schoeman dacht dat ze dood was, vertelde hij aan de Spaanse zender TV3. “Ik probeerde een hartslag te voelen... Ik kon geen ademhaling voelen, ik kon geen hartslag voelen.”

Tegen de tijd dat de reddingsdiensten twee uur later het koppel bereikten, bedroeg de lichaamstemperatuur van Mash amper 18 graden Celsius. Wanneer ze in het ziekenhuis toekwam, vertoonde ze geen teken van leven meer.

Volgens de artsen in het Vall d’Hebron-ziekenhuis leed ze aan de langst gekende hartstilstand in Spanje. “Het is een uitzonderlijke zaak in de wereld”, vertelde dokter Eduard Argudo vandaag tijdens een persconferentie. “Het leek alsof ze dood was, maar we wisten dat Audrey wegens onderkoeling een kans had op overleven.”

Hoewel de onderkoeling haar op het randje van de dood had gebracht, had het fenomeen haar lichaam en haar hersenen ook beschermd tegen achteruitgang als gevolg van de hartstilstand. “Als ze aan een gewone lichaamstemperatuur zo lang een hartstilstand had gehad, dan zou ze dood zijn", lichtte Argudo toe.

In een race tegen de tijd zetten de artsen een gespecialiseerde machine aan die bloed kan afnemen, verrijken met zuurstof en opnieuw inbrengen bij de patiënt. Zodra de lichaamstemperatuur van Mash 30 graden Celsius bedroeg, schakelden artsen de defibrillator in. Haar hart schoot weer in werking, bijna zes uur nadat de hulpdiensten voor het eerst werden gecontacteerd. De vrouw herinnert zich niets meer van die periode.

“We waren erg bezorgd over enige neurologische schade”, aldus Argudo, “aangezien er blijkbaar geen gevallen zijn van mensen van wie het hart zo lang stil stond en die gereanimeerd werden.”

Twaalf dagen later mocht Mash het ziekenhuis verlaten. Ze was bijna volledig hersteld, maar had enkel nog wat problemen met de mobiliteit en gevoeligheid in haar handen als gevolg van de onderkoeling. de vrouw hoopt tegen de lente opnieuw te kunnen gaan wandelen. “Ik wil niet dat deze hobby van me wordt afgenomen”, zei ze vandaag.

REUTERS
Mash en haar man werden tijdens een wandeling in de Pyreneeën getroffen door slecht weer.
Shutterstock Mash en haar man werden tijdens een wandeling in de Pyreneeën getroffen door slecht weer.
via REUTERS2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Joelle Mertens

    Dat ze zich niets herinnert is volgens mij dus echt het bewijs dat er niks meer is na de dood. Geen rijstpap met gouden lepeltjes, geen wit licht. Gewoon licht uit en gedaan.

  • guido vermeyen

    Uitzonderlijk, bij hartoperaties word je heel vlug afgekoeld...terwijl ze "bruggen" leggen dus zo verwonderlijk is dat niet....wel een prestatie die er mag zijn !