Uitverkoren ‘troonopvolgster Merkel’, Annegret Kramp-Karrenbauer, wil geen bondskanselier worden en geeft partijvoorzitterschap op

Kramp-Karrenbauer wordt al jarenlang gezien als de opvolgster van Angela Merkel.
REUTERS Kramp-Karrenbauer wordt al jarenlang gezien als de opvolgster van Angela Merkel.
Verrassing van formaat in Duitsland: CDU-voorzitster Annegret Kramp-Karrenbauer, de gedoodverfde opvolgster van bondskanselier Angela Merkel, zal komende zomer geen kandidaat zijn voor het kanselierschap. Ook zal ze zich binnenkort terugtrekken als partijvoorzitster, nog geen twee jaar na haar aantreden. Dat kondigde ze volgens Duitse media vanmorgen aan op het partijbestuur en een partijwoordvoerder bevestigt het nieuws. Merkel liet al weten de beslissing van Kramp-Karrenbauer te betreuren.

Kramp-Karrenbauer zou verklaard hebben dat volgens haar het kanselierschap (of tenminste de kandidatuur ervoor) en het partijvoorzitterschap samen horen, om de CDU niet te verzwakken. Angela Merkel oefende jarenlang beide functies uit, maar gaf eind 2018 de fakkel van partijvoorzitter door, wat algemeen werd gezien als de eerste stap in het doorgeven van haar politieke erfenis.

Volgens ‘AKK’ heerst er in de CDU onduidelijkheid over de omgang met extreme partijen zoals de extreemrechtse AfD en het extreemlinkse Die Linke. Kramp-Karrenbauer is strikt tegen welke samenwerking met beide partijen dan ook, maar daar is niet iedereen in de partij het over eens. Vorige week nog steunde de lokale CDU in de deelstaat Thüringen de kandidaat van de liberale FDP als minister-president, samen met de stemmen van de AfD. Dat zond een schokgolf doorheen Duitsland, aangezien het de allereerste keer was dat een van de partijen samen met extreemrechts mee stemde. AKK slaagde er klaarblijkelijk niet in haar visie aan de lokale partij-afdeling op te leggen.

Maar ook daarvoor was er al kritieke op de manier waarop Kramp-Karrenbauer de partij leidde, in de eerste plaats door verkiezingsnederlagen en slechte resultaten in de peilingen. In november had ze er tijdens de partijdag in Leipzig al mee gedreigd op te stappen. Met dat manoeuvre, waarmee ze uiteindelijk applaus oogstte, wist ze toen wel nog de eenheid te herstellen.

Kramp-Karrenbauer is vandaag ook de Duitse minister van Defensie. Ze wil binnenkort het proces voor de verkiezing van een kanselierskandidaat organiseren en “de partij verder voorbereiden op de toekomst”, om dan na de zomer het voorzitterschap op te geven. In 2021 vinden in Duitsland nieuwe parlementsverkiezingen plaats en komt er na zestien jaar een einde aan het tijdperk-Merkel. De huidige bondskanselier zou AKK op het partijbestuur uitvoerig bedankt hebben en gevraagd hebben aan te blijven als minister van Defensie.

Binnen de CDU en de Beierse zusterpartij CSU zijn meerdere namen die de ronde doen voor het leiderschap. Het gaat onder meer om Armin Laschet, premier van Noordrijn-Westfalen, voormalig hoofd van de CDU/CSU-fractie Friedrich Merz, minister van Volksgezondheid Jens Spahn en de Beierse premier Markus Söder.

Allergrootste respect

Intussen heeft bondskanselier Merkel ook al officieel gereageerd. “Ik heb met het allergrootste respect kennisgenomen van deze beslissing en ik voeg eraan toe dat ik de beslissing betreur”, aldus het CDU-kopstuk. “Ik kan me voorstellen dat het geen makkelijke beslissing is geweest voor Annegret Kramp-Karrebauer.”

Merkel bedankt Kramp-Karrenbauer omdat ze de procedure voor het kiezen van een kanselierskandidaat van de partij nog wil begeleiden als aftredend partijvoorzitter. Merkel prees AKK ook voor de resultaten die ze geboekt had, zoals een betere samenwerking met de zusterpartij CSU in Beieren en het opstellen van een nieuw basisprogramma voor de CDU.