Uittocht van Venezolaanse militairen en agenten blijft duren: al meer dan 300 overlopers

Illustratiefoto: man steekt de Venezolaanse grens over naar Cucuta in Colombia.
AFP Illustratiefoto: man steekt de Venezolaanse grens over naar Cucuta in Colombia.
Volgens de Colombiaanse migratiedienst zijn sinds zaterdag 326 militairen en politieagenten overgelopen naar Colombia. Aan Braziliaanse kant liepen volgens nieuwsportaal G1 zeven Venezolaanse strijdkrachten over. Eerder was er sprake van 156 deserteurs.

De leden van de veiligheidsdiensten liepen over nadat de Venezolaanse oppositie, onder leiding van leider Juan Guaidó, op zaterdag een operatie startte om humanitaire hulp binnen te laten in het land. Het kwam tot confrontaties tussen de aanhangers van huidig president Nicolás Maduro en aanhangers van de oppositie wanneer de veiligheidstroepen van Maduro weigerden de hulpgoederen rond te delen. Er vielen minstens 3 doden en meer dan 330 gewonden.

Asiel

Onder de leden van de veiligheidsdiensten die overliepen, hebben velen asiel aangevraagd in Colombia. Sommigen kwamen in uniform en anderen in burgerkleding, verklaarde Christian Krueger Sarmiento, directeur van de Colombiaanse migratieautoriteiten aan DPA. Onder hen staken velen de grens over met hun familie.

Er wordt geschat dat de Venezolaanse bewapende veiligheidstroepen 100.000 leden tellen. De Colombiaanse migratieautoriteiten hebben de sluiting van de grens met Venezuela van zondag verlengd tot vanavond middernacht. De schade aan de grensinstallaties zou na de conflicten van dit weekend moeten worden hersteld. Aan de Venezolaanse kant is er sinds vrijdag een grensversperring voor Colombia. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Een Braziliaanse soldaat praat met Venezolanen die de grens oversteken.
AFP Een Braziliaanse soldaat praat met Venezolanen die de grens oversteken.
De versperring op de Francisco de Paula Santander-brug tussen Colombia en Venezuela.
Photo News De versperring op de Francisco de Paula Santander-brug tussen Colombia en Venezuela.
Aanhangers van de Venezolaanse oppositie in Cucuta, Colombia.
AFP Aanhangers van de Venezolaanse oppositie in Cucuta, Colombia.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.