Uitstel klimaattop Chili: “Zo goed als zeker dat Spanje conferentie gaat organiseren”

Anuna De Wever op weg naar Chili voor de klimaattop.
VTM Anuna De Wever op weg naar Chili voor de klimaattop.
Spanje heeft voorgesteld de COP25 internationale klimaatconferentie in Madrid te organiseren. Dat heeft de Chileense president Sebastian Piñera gezegd. De top stond gepland voor december in Chili, maar werd geannuleerd door de sociale crisis in het land.

“In een telefoongesprek gisteren heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez mij aangeboden de COP25 in Madrid te organiseren van 2 tot 13 december”, aldus president Piñera. Exact dezelfde periode als wanneer de conferentie in Chili gepland was.

Protest in Santiago gisteren.
AFP Protest in Santiago gisteren.

“Sanchez deed dit voorstel gezien de korte beschikbare tijd. Hij wil er vooral voor zorgen dat de conferentie na tien maanden voorbereiding toch doorgaat”, aldus nog de Chileense president.

De Spaanse regering bevestigt in een verklaring dat het het voorstel heeft gedaan, maar gaf nog niets prijs over de data. Volgens een Spaanse regeringsbron is het zo goed als zeker dat de klimaattop in Spanje zal doorgaan. 
Maandag zal een formele beslissing worden genomen, meldt Reuters.

Omwille van het aanhoudende sociaal protest in Chili moest de regering de internationale VN-klimaatconferentie (COP25) afgelasten. Die top moest plaatsvinden in de Chileense hoofdstad Santiago. In een mededeling eerder zei de VN-klimaatinstantie UNFCCC enkel dat er alternatieve opties onderzocht worden. 

De annulatie van de top in Chili is slecht nieuws voor Anuna De Wever en co, die met een zeilboot onderweg zijn naar Chili. “De stemming aan boord is triestig, maar dit is geen verloren missie”, reageerde De Wever gisteren. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssens

  Spanje heeft dit voorgesteld, want het organiseren van een klimaattop trekt de aandacht weg van het feit dat er tegenwoordig in Europa weer politieke gevangenen bestaan.

 • Christine Laevers

  Ik hoop dat alle klimaatactivisten Spanje verwerpen. Tja, vroeg of laat zou het politiek worden. Chili heeft een akkoordje (en wat onder tafel ?) gesloten met Spanje, maar een echte klimaatorganisatie loopt daar niet in. Ik ben benieuwd.

 • Vera Bres

  Goed nieuws voor Anuna en haar domme volgers , weer niet naar school en daar is het uiteindelijk om te doen .

 • Patrik De Weirdt

  Natuurlijk wil Spanje de klimaattop organiseren: dan wordt de aandacht afgeleid van Catalonië waar de Spaanse centrale regering de democratie uit het venster geworpen heeft. Dat zal Anuna echter niet deren want zij interesseert zich toch enkel voor het klimaat. De mensen zijn voor haar bijkomstig.

 • Willy Van de Camp

  Oei de bootreis moet worden afgebroken! Retour Spanje maar dat is niet erg, er zijn nu al problemen dus misschien best terugkeren! Tijdens het laatste gesprek met Anuna was de boot niet aan het zeilen want men kon de motor horen draaien, aan de golven te zien stond er wel degelijk veel wind maar de zeilen waren niet op!Ik denk nu echt wel dat die komedie moet stoppen!