Uitreisverbod voor Chinese Barco-topman door smokkelzaak

Ceo Eric Van Zele en cfo Carl Peeters
PHOTO_NEWS Ceo Eric Van Zele en cfo Carl Peeters
De gedelegeerd bestuurder van Barco China, Johan Philtjens, is door de Chinese douane in verdenking gesteld van medeplichtigheid in een smokkelzaak. De topman van de Chinese tak van de Kortrijkse elektronicagroep mag het land al een half jaar niet uit. Dat blijkt uit een intern document van Buitenlandse Zaken dat De Tijd kon inkijken, en werd bevestigd door Barco. De zaak zet de diplomatieke relaties tussen China en ons land onder druk.

De Chinese overheid onderwerpt grote westerse multinationals de jongste tijd aan mededingingsonderzoeken en speelt volgens de buitenlandse bedrijven zo vooral in de kaart van Chinese concurrenten. Ook Barco loopt in het vizier van de Chinese overheid: voor de grote videowall-schermen die het van eind jaren 90 tot 2009 naar China uitvoerde.

"In het kader van het onderzoek hebben de Chinese autoriteiten de topman een uitreisverbod opgelegd. Dat is een borgstelling die bekomen werd in plaats van de gevangenis", staat in het document. Volgens het technologiebedrijf werden de producten ingevoerd in opdracht van lokale distributeurs via importeurs. Het onderzoek heeft betrekking op leveringen gedaan tussen 1997 en 2009, voorafgaand aan het lokaal assembleren van dergelijke videowalls in China.

Philtjens oefent wel nog al zijn functies uit voor Barco. Hij verblijft sinds begin juni in een hotel in Peking. Hij verleent zijn volledige medewerking aan het onderzoek en houdt zich ter beschikking van de autoriteiten in Peking, aldus nog Barco. In het belang van het onderzoek kan het bedrijf hierover geen verdere mededelingen doen.

In het kader van het onderzoek hebben de Chinese autoriteiten de topman een uitreisverbod opgelegd. Dat is een borgstelling die bekomen werd in plaats van de gevangenis