Uitleveringswet Hongkong is “dood” na aanhoudende burgerprotesten, geeft regeringsleider toe

Carrie Lam, regeringsleider van Hongkong.
REUTERS Carrie Lam, regeringsleider van Hongkong.
De regeringsleider van Hongkong Carrie Lam heeft de uitleveringswet doodverklaard na de aanhoudende protesten tegen die wet. Ze weigerde evenwel het project definitief in te trekken, wat de demonstranten eisen. Inmiddels beloofden de demonstranten nieuwe protesten, ondanks de doodverklaring. 

"Er zijn nog altijd hardnekkige twijfels over de oprechtheid van de overheid of zorgen dat de overheid het proces opnieuw kan opstarten in de Wetgevende Raad. Dus wil ik hier herhalen dat er geen enkel project is. Het project rond de wet is dood", verklaarde Lam, die het ook nog had over een “complete mislukking” van de kant van de regering. 

Toch zijn de demonstranten niet tevreden door de toegeving van Lam. Volgens studentenleiders doet Lam niets anders dan “spelen met woorden”. Zij vragen het ontslag van Lam en willen dat de wet volledig wordt ingetrokken, en later niet opnieuw gewoon weer opduikt.
 Lam verklaarde de wet dan wel dood, het woord terugtrekking nam ze niet in de mond.

In Hongkong wordt al weken gemanifesteerd tegen de omstreden uitleveringswet die het mogelijk zou maken om verdachten van misdrijven uit te leveren aan China.

Op 1 juli, op de 22ste verjaardag van de overdracht van de regio, liepen de protesten uit de hand en bezetten de manifestanten urenlang het parlement. Afgelopen zondag kwamen nog eens tienduizenden mensen op straat. Toen viseerden ze het station waar de hogesnelheidstreinen uit continentaal China arriveren.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Lam zit onder de duim van Bejing. En onze regering zit in de zak ven de EU. De andere kant van de wereld is toch maar een spiegelbeeld van deze kant.

 • Nikolaas Bouman

  In België is het een politieke bende, in Hong Kong ook!

 • Jan Ooms

  Natuurlijk zijn de demonstranten hiermee niet tevreden. Carrie Lam probeert gewoon de situatie te manipuleren. Zodra de protesten stoppen, zal ze het wetsvoorstel gewoon goedkeuren.

 • Ludo Wouters

  Lam zit onder de duim van Bejing. In China wordt er veel aan politiek gedaan in de achterkamers en enkel de politiek van Bejing telt, en dat weten de Hong Kong bewoners maar al te goed.