Uitlevering aan China mogelijk onder nieuwe veiligheidswet Hongkong

De veiligheidswet leidde al meermaals tot zwaar protest in HongKong.
Photo News De veiligheidswet leidde al meermaals tot zwaar protest in HongKong.
Onder de nieuwe veiligheidswet die China voor Hongkong in de maak heeft, kunnen inwoners van de stadstaat aan China worden uitgeleverd als zij de nieuwe wet overtreden en als Peking dat nodig vindt. Dat heeft de enige vertegenwoordiger gezegd die Hongkong heeft in het belangrijkste wetgevende overleg in China, meldden Britse media donderdag.

Volgens de vertegenwoordiger Tam Yui-chung gaat het dan vooral om mensen die de regels rond buitenlandse inmenging in Hongkong overtreden. China werkt aan een speciale veiligheidswet voor Hongkong en Macau.

Vorig jaar ontstonden massale protesten toen de leiding in Hongkong juist een wet wilde invoeren waarmee uitlevering van personen aan China mogelijk zou worden. De wet ging onder druk van de protesten van tafel maar actievoerders bleven de straat op gaan om te demonstreren tegen grotere invloed van China op de stadstaat.

Buitenlandse inmenging voorkomen

De welvarende metropool en voormalig Britse kolonie Hongkong behoort sinds 1997 tot China, maar heeft wel een eigen rechtssysteem en lokaal parlement. China gruwt van de protesten en wil een speciale veiligheidswet invoeren. Die moet buitenlandse inmenging in lokale aangelegenheden voorkomen en het mogelijk maken activiteiten beter aan te pakken die de nationale veiligheid bedreigen.

Het belangrijkste besluitoverleg van het Chinese parlement begon donderdag aan de behandeling van de veiligheidswet, meldde staatspersbureau Xinhua. In het concept staan vier soorten misdrijven vermeld: activiteiten gericht op afscheiding, staatsondermijning, terrorisme en samenspannen met buitenlandse krachten.

De G7 drong er bij China al op aan om de wet ongedaan te maken, maar die oproep werd door China verworpen.

Lees ook:

Tientallen arrestaties bij protesten in Hongkong

Tot 3 miljoen Hongkongers kunnen zich in UK vestigen wanneer China plannen doorzet
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Uytdewilgen

    Mocht Hong Kong arm en onderontwikkeld zijn kon ik de opstandelingen nog begrijpen zonder het goed te keuren. Maar Hong Kong is een van de rijkste gebieden in de wereld, hun moeder land China wil alleen het beste voor deze voormalige Britse kroonkolonie. Wel ook orde en rust. Neen ben een communist!

  • Alfons Vanacker

    "De welvarende metropool", moest je weten hoeveel er in China juist over de grens gaan werken. Neem eens de trein vanuit Donguang richting Hong Kong.

  • johan van bree

    Moest het Trump zijn gans de wereld stond in rep en roer "geen Trumpfan"