Uitbater WTC eist bijna 8 miljard schadevergoeding

UNKNOWN

Wegens de terreuraanvallen op het World Trade Center in New York heeft de Amerikaanse vastgoedtycoon Larry Silverstein verschillende luchtvaartmaatschappijen aangeklaagd voor een schadevergoeding van 12,3 miljard dollar (7,8 miljard euro). Silverstein heeft voor de wederopbouw van de op 11 september 2001 verwoeste tweelingtorens reeds 4,6 miljard dollar aan verzekeringsgelden geïncasseerd.

Airlines
De aanklacht tegen de luchtvaartmaatschappijen dateert volgens een bericht in de New York Times al van 2004, de omvang van de gevorderde schadeloosstelling was tot nog toe echter niet bekend. Betrokken zijn onder andere de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines, United Airlines, Continental Airlines en Boeing. Silverstein beschuldigt de ondernemingen en de veiligheidsdiensten van de luchthavens ervan dat ze hadden moeten voorkomen dat de terroristen de vliegtuigen hadden kunnen kapen.

99 jaar
De vastgoedmagnaat had met zijn bedrijf Silverstein Properties Inc. de uitbating van het World Trade Center in 2001 slechts zes weken voor de terreuraanvallen voor een periode van 99 jaar verworven. Zijn zaak zal samen met de klachten van nabestaanden van de slachtoffers en andere eigenaars in onroerend goed behandeld worden. Een datum voor de officiële opening van het rechtsgeding gaf de rechter niet. Het onderzoek zal echter tegen het eind van het jaar afgesloten worden. (belga/kh)