Uitbarstingen Etna houden ook op kerstdag aan: gat van 2 kilometer in vulkaan

De Etna begon gisteren opnieuw uit te barsten.
AP De Etna begon gisteren opnieuw uit te barsten.
Ook vandaag spuwt de vulkaan Etna op het Italiaanse Sicilië nog steeds lava. Gisteren nog moest de lokale luchthaven sluiten vanwege de grote aswolk die de uitbarstingen hadden veroorzaakt.

Op de luchthaven in Catania konden de vliegoperaties vandaag zoals normaal hernemen. De Etna is weliswaar nog steeds actief. Er zijn honderden lichte en enkele zwaardere aardbevingen rond de berg op Sicilië geregistreerd. Er is een 2 kilometer lang gat in de vulkaan ontstaan waar lava uit stroomt, meldt het Italiaanse nationale instituut voor geofysica en vulkanologie. In de gemeente Zafferana Etnea kwam asregen neer.

De Etna is met 3.330 meter de hoogste vulkaan in Europa. Het is een van de actiefste vulkanen ter wereld.

AP
AP5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Richard Panny

  Met het nodige voorbehoud, maar als je de huidige vulkanische activiteit wereldwijd ziet, dan mogen we "onze klimaatplannen" grondig herzien. Was een vorige, stevige, klimaatverandering, volgens sommige studies, niet het gevolg van massale vulkanische uitbarstingen? Laat ons dus maar snel investeren in plannen om de mogelijke gevolgen op te vangen ipv "zinloze, preventieve" maatregelen.

 • Emiel Waeterslagers

  Ja lap, nu heeft de regering hier weer een reden om diesel weer duurder te maken : minder diesel rijden ter compensatie van deze toename aan fijn stof, CO2, en andere smeerlapperij daar in Italië... En Schauvlieghe kan nu de houtkachels verbieden om dezelfde reden.

 • Ed De Heij

  Tenerife is ook nog steeds een gevaar..hoewel niemand dit durft uit te spreken..de teida is ook een vulkaan die rommelt.

 • Nancy Roose

  Kvraag me af welke vulkaan de volgende zal zijn. Hopelijk geen super vulkaan.

 • Marc Spandel

  Moeder aarde leeft, en een vulkaan kan je bekijken als een gewone puist op haar lichaam... een puist die af en toe eens open barst!