Uber kreeg vorig jaar in VS ruim 3.000 meldingen van seksueel misbruik

Illustratiebeeld
REUTERS Illustratiebeeld
Uber heeft vorig jaar in de Verenigde Staten meer dan 3.000 meldingen gekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door chauffeurs of passagiers van de taxi-app. Dat staat in een langverwacht veiligheidsrapport dat het Amerikaanse bedrijf heeft gepubliceerd.

Uber verzorgde 1,3 miljard ritten in de VS in 2018. Jaarlijks zijn de afgelopen twee jaar ongeveer vijftig mensen om het leven gekomen door ongelukken tijdens een Uber-rit. Daarnaast kwamen negen mensen in een Uber om het leven door fysiek geweld.

Van de mensen die seksueel misbruik rapporteerden, was ongeveer de helft passagier en de helft chauffeur. De beschuldigingen lopen uiteen van ongewenst zoenen tot verkrachting. Over de afgelopen twee jaar gaat het om bijna 6.000 meldingen, waarvan ruim 450 gevallen van verkrachting.

Uber verloor haar licentie in Londen.
EPA Uber verloor haar licentie in Londen.

Uber verzorgde 1,3 miljard ritten in de VS in 2018. Jaarlijks zijn de afgelopen twee jaar ongeveer vijftig mensen om het leven gekomen door ongelukken tijdens een Uber-rit. Daarnaast kwamen vorig jaar negen mensen in een Uber om het leven door fysiek geweld. Dat waren er in 2017 tien.

"Uber is een afspiegeling van de samenleving", reageerde juridisch directeur Tony West. "Het trieste, ongelukkige feit is dat seksueel geweld vaker voorkomt in onze samenleving dan mensen denken. Mensen praten hier niet graag over."

Omstreden

De taxi-app is wereldwijd omstreden vanwege de manier waarop Uber opereert. Chauffeurs zijn niet in loondienst en op veel plekken houdt het bedrijf zich niet aan de geldende wetten voor het aanbieden van vervoer. Zo opereert het bedrijf illegaal in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, en verloor Uber eind november haar vergunning in Londen. Tot overmaat van ramp zien ook de meest recente winstcijfers van het bedrijf er allesbehalve rooskleurig uit.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Cedric Dellasz

    3000 tegenover 1.300.000 dat is 0.0001% kans dat je sexueel zal aangerand worden als vrouw

  • guido vermeyen

    Wat bezielt de mensen eigenlijk, seksueel geweld, in taxi's ..overal, waar gaat de maatschappij naartoe, wil je een klacht neerleggen bij de politie, voor een of ander feit, word je nagenoeg afgesnauwd..of als je je mening eens zegt...niets kunnen flikken nog verdragen en zeker geen kritiek op hun persoontje.