Uber excuseert zich voor hoge taxiprijs tijdens gijzeling Sydney

GETTY
De Australische tak van de taxidienst Uber heeft zijn excuses aangeboden voor het misbruiken van de gijzeling in een café in Sydney. Uber verhoogde op dat moment op grote schaal de ritprijzen in de stad omdat de vraag naar taxi's explosief steeg.

"De gebeurtenissen afgelopen week waren vreselijk voor de hele samenleving en het spijt ons als ons handelen daaraan heeft bijgedragen'', zegt de particuliere taxidienst op de website en in een e-mail aan Australische gebruikers.

Vorige week maandag werden zeventien mensen urenlang gegijzeld in een café in Sydney. Daarbij vielen drie doden, onder wie de gijzelnemer. Op het moment dat de politie ingreep, probeerden veel mensen weg te komen uit de omgeving.

Volgens Uber wordt de taxiprijzen automatisch verhoogd als veel meer mensen een taxi nodig hebben dan dat er beschikbaar zijn. "Dat zorgt ervoor dat meer chauffeurs op pad gaan in gebieden waar de vraag hoog is. We hebben de prijsverhoging niet meteen gestopt. Dat was een foute beslissing.''

Geld terug
Iedereen die tijdens de gijzeling heeft betaald voor een taxi krijgt zijn geld terug. "We hebben hiervan geleerd. Uber wil gebruikers ervan verzekeren dat ze een taxi kunnen krijgen, juist wanneer ze die het hardst nodig hebben."

Taxibedrijf Uber ligt over de hele wereld onder vuur. Ook in België zit niet iedereen te wachten op de dienst, waarmee particuliere autobezitters taxichauffeur kunnen spelen. Hoewel de overheid vindt dat Uber-chauffeurs illegaal bezig zijn omdat ze geen vergunning hebben, is de app mateloos populair. Vaak kost een taxiritje via Uber de helft minder dan via een legaal taxibedrijf.