Uber-chauffeur krijgt levenslang voor verkrachting jonge passagier

AP
Een Uber-chauffeur is veroordeeld tot levenslang door een rechtbank in New Delhi. Een jaar geleden verkrachtte de man een jonge vrouw die hij vervoerde. De advocaat van de chauffeur heeft al aangekondigd dat hij in beroep gaat.

Op 20 oktober werd Shiv Kumar Yadav al schuldig bevonden voor de verkrachting van de vrouw, nadat ze terugkeerde van een etentje met vrienden op 5 december. De taxichauffeur werd ook aangeklaagd, en schuldig bevonden, voor ontvoering en intimidatie.

Levenslang is de zwaarste straf voor verkrachting. Yadav werd berecht in het kader van een versnelde procedure die in 2013 mogelijk gemaakt werd, na de groepsverkrachting van een studente. Die vrouw overleefde de feiten niet, en haar dood zorgde voor dagenlang straatprotest in India.

Het slachtoffer heeft de politie verteld dat ze tijdens de taxirit in slaap was gevallen. Toen ze wakker werd, zat ze opgesloten in de auto op een afgelegen plaats waar de chauffeur haar verkrachtte.

Uber kreeg een verbod opgelegd voor zijn activiteiten in de Indiase hoofdstad, maar het bedrijf heeft dat verbod nooit echt opgevolgd.

In 2014 werden in India 36.735 verkrachtingen geregistreerd, waarvan meer dan 2.000 in Delhi. Volgens specialisten is dat slechts een deel van het echte aantal.