Uber breidt uit in Frankrijk

Taxichauffeurs in Nantes blokkeerden vandaag tijdens een staking de toegang tot een hotel waar geïnteresseerde Uber-chauffeurs zich konden aanmelden.
AFP Taxichauffeurs in Nantes blokkeerden vandaag tijdens een staking de toegang tot een hotel waar geïnteresseerde Uber-chauffeurs zich konden aanmelden.
De Amerikaanse taxidienst Uber breidt zijn activiteiten in Frankrijk nog verder uit naar drie extra steden. Nochtans ligt de dienst ook in Frankrijk stevig onder vuur. In Marseille brak snel na de aankondiging al protest van taxichauffeurs uit.

Nantes, Marseille en Straatsburg zijn sinds vandaag toegevoegd aan de lijst van Franse steden waar gebruikers via de Uberpop app hun vervoer kunnen regelen. Er stonden al zes steden op de lijst, goed voor meer dan een miljoen ingeschreven gebruikers.

De app is bedoeld om mensen op zoek naar vervoer te verbinden met anderen die een lift willen geven in ruil voor een vergoeding. Zoals elders in de wereld gaat dat gepaard met hevig protest van de reguliere taxibedrijven. Zij vinden dat Uber zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie.

De dienst is dan ook onderwerp van politiek gekibbel in Frankrijk. Vorig jaar werd wetgeving goedgekeurd die de app illegaal maakt. Maar terwijl de rechtszaken lopen, kunnen de Amerikanen gewoon voortdoen.