Twitterlieveling van Alt-right blijkt Russische bot te zijn

AFP
Jenna Abrams, een van de populairste - extreemrechtse - Twitterpersoonlijkheden onder Trump-fans, blijkt geen echt persoon te zijn. Sterker: het Twitterprofiel is een Russische propaganda-account. Dat meldt nieuwssite The Daily Beast.

Jenna Abrams bouwde de afgelopen jaren een trouw volgerspubliek op. Het account verscheen voor het eerst in 2014 en postte aanvankelijk geen politieke tweets, maar virale berichten over Kim Kardashian en piano spelende honden.

Geleidelijk begon Jenna Abrams echter over politiek te tweeten en bloggen, en ze trok daarbij steevast de kaart van de xenofobe en extreemrechtse standpunten. Ook drukte ze openlijk haar steun uit voor Donald Trump, waarmee ze succes oogstte bij diens aanhangers.

Het profiel van Jenna Abrams, dat intussen verwijderd is.
rv Het profiel van Jenna Abrams, dat intussen verwijderd is.

"Aan alle mensen die de confederatievlag haten. Wist je dat de vlag en de oorlog (de Amerikaanse burgeroorlog, red.) niet om slavernij gingen? Het draaide allemaal om geld", was een van haar veel besproken tweets.

Een tweet van Jenna Abrams.
rv Een tweet van Jenna Abrams.

70.000 volgers

Het Twitterprofiel, dat inmiddels verwijderd is, had tot voor kort 70.000 volgers en werd door media vaak geciteerd als stem uit het alt-rightmilieu. Abrams had ook fans binnen de Trump-campagne. Gewezen veiligheidsadviseur Michael Flynn volgde haar, net als zijn zoon die enkele dagen voor de presidentsverkiezing nog een tweet van haar deelde.

Jenna Abrams werd door media vaak geciteerd als stem uit het alt-rightmilieu

Maar nu wordt aangenomen dat @jenn_abrams een creatie is van het Internet Research Agency, een door Moskou gefinancierd bedrijf dat content creëert met als doel de VS te destabiliseren. Zo zou het bedrijf duizenden valse accounts aangemaakt hebben om Amerikaanse kiezers te beïnvloeden tijdens de presidentsverkiezingen.

Onderzoekers van het Congres die zich door de duizenden valse accounts werken die tot doel hadden de campagne van Hillary Clinton te besmeuren, hebben bevestigd dat Jenna Abrams een vals Twitteraccount is.

Het is niet de eerste keer dat een politiek Twitteraccount in het westen nadien van Russische makelij bleek. In augustus besloten analisten dat het pro-brexitaccount 'David Jones' een Russische propagandabot was.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • leo wsaack

    Nog nooit van haar gehoord eigenlijk en ik zit op Twitter. Wat wel meteen opvalt, "De MEDIA quote haar als rechtse persoonlijkheid". Ja en dan? De media doet niets anders dan liegen over rechts. Wie zij beslissen een vertegenwoordiger te zijn van rechts maakt dus ook niets uit.

  • Jan Maarten

    En degenen die zoiets niet willen geloven trappen er nog dieper in natuurlijk, een samenzwering van het Congres !

  • Diane Bernaerts

    Tja, en natuurlijk trappen degenen die zoiets WILLEN geloven, daar met open ogen in.