Twitteraars kunnen hartoperatie van 8-jarig meisje live meevolgen

In een Nigeriaans ziekenhuis heeft een 8-jarig meisje gisteren een openhartoperatie ondergaan. Hoewel dit soort delicate ingrepen normaal gezien achter gesloten deuren plaatsvindt, was het gisteren stap voor stap te volgen op sociale media. De chirurgen in kwestie hielden via tweets hun volgers op de hoogte van alle handelingen die werden uitgevoerd op de jonge patiënte.

De ingreep in het National Hospital in Abuja duurde maar liefst 3 uur. Het grootste deel daarvan was integraal te volgen via Twitter. Op het medium plaatsten de chirurgen op regelmatige basis updates over de uitgevoerde handelingen, de gebruikte instrumenten met bijhorende foto's en filmpjes.

Het is de eerste keer dat een ziekenhuis in Nigeria live tweet over een operatie. Volgens de woordvoerder van het ziekenhuis, Dr. Tayo Haastrup, is het van belang dat succesvolle operaties in beeld worden gebracht. "Veel mensen moeten een dergelijke operatie ondergaan, maar vrezen dat Nigeriaanse ziekenhuizen niet in staat zijn tot zulke gecompliceerde ingrepen. We willen hiermee bewijzen dat het wél kan, en zonder risico's."

De live operatie kreeg wereldwijd veel bijval. De tweets werden door honderden mensen gedeeld en geretweet.