Twitter schorst account Duitse AfD-politica na post over "barbaarse, islamitische groepsverkrachtende mannenhordes"

Beatrix von Storch eerder in het Duitse parlement, de Bundestag.
EPA Beatrix von Storch eerder in het Duitse parlement, de Bundestag.
In Duitsland voert het gerecht een onderzoek naar de uitspraken van de extreemrechtse politica Beatrix van Storch van de antimigrantenpartij AfD. Von Storch vond het niet kunnen dat de Keulse politie haar nieuwsjaarswensen op Twitter ook in het Arabisch had gepost en werd na een vlammend antwoord door de sociaalnetwerksite op non-actief gezet. Censuur, klinkt het mij haar medestanders.

Na haar wensen voor het nieuwe jaar 2018 in het Duits gepost te hebben, herhaalde de politie van de stad Keulen de boodschap ook nog eens in het Engels, Frans en Arabisch. Die laatste taal schoot Von Storch in het verkeerde keelgat. "Wat is er in godsnaam mis met dit land? Waarom twittert een officiële politie-account uit (de deelstaat, TT) Nordrhein-Westfalen in het Arabisch? Denkt u zo de barbaarse, islamitische groepsverkrachtende mannenhordes te kunnen sussen?", schreef de 46-jarige politica.

Na klachten van andere gebruikers schorste Twitter Von Storchs account voor twaalf uur en werd de tweet gewist. Volgens de berichtendienst had Von Storch "een inbreuk tegen de regels rond haatinhoud" begaan. Ook een Facebook-post met een screenshot van de tweet werd gewist.

NetzDG

Von Storch is daarmee het eerste bekende voorbeeld van de nagelnieuwe NetzDG-wet die pas sinds gisteren van kracht is. De Netzwerkdurchsetzungsgesetz laat de Duitse justitie toe feller op te treden tegen uitingen van haat, racisme en fake news op het internet. Socialemediabedrijven als Facebook en Twitter riskeren bovendien een boete tot 50 miljoen euro wanneer ze "duidelijk illegale berichten" niet verwijderen binnen de 24 uur nadat ze erop gewezen zijn.

Critici vrezen echter voor de willekeur die door de nieuwe wet kan ontstaan en zeggen dat het niet aan de moderatoren van Twitter of Facebook is om te bepalen wanneer een post "illegaal" is, wel aan het gerecht. De vrees bestaat dat de socialemediabedrijven te veel gaan censureren uit vrees voor boetes.

"Censuurwet"

Ook een tweet van Von Storchs partijgenote en fractievoorzitter in de Bundestag, Alice Weidel, waarin ze de "censuurwet" aankloeg en verwees naar "de onderwerping van onze overheid aan de geïmporteerde, plunderende, grijpende, vechtende en messtekende migrantenbendes" werd in Duitsland verwijderd.

"Dit is het einde van de rechtsstaat", aldus Von Storch nadat haar account opnieuw was vrijgegeven. Justitie onderzoekt de tweet na "honderden klachten".

Von Storch veroorzaakte eerder al ophef toen ze op Facebook 'ja' antwoordde op de vraag of vrouwen en kinderen beschoten mogen worden wanneer ze de grens met Duitsland proberen over te steken. Na kritiek zei ze dat haar hand was uitgeschoven en dat ze per ongeluk verkeerd had geklikt. 

En na de uitschakeling van de Duitse Mannschaft op het EK voetbal in 2016, waarbij ook enkele spelers met een migratieachtergrond zitten, tweette ze dat "volgende keer misschien het nationale elftal" maar weer moest spelen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.