Twitter bestrijdt 'desinformatie' over stemmen per post

Beeld ter illustratie.
AFP Beeld ter illustratie.
Socialemediaplatform Twitter verscherpt zijn regels over informatie die beweringen over stemmen per post bevatten, zo heeft persbureau Reuters in de nacht van woensdag op donderdag gemeld. Twitter doet dat met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november. Als gevolg van de coronapandemie zullen veel Amerikanen naar verwachting per post hun stem uitbrengen. President Donald Trump stelt dat dit fraude in de hand werkt, waarvoor volgens zijn critici geen bewijs is.

Het beleid van Twitter zal onder meer bestaan uit "het benadrukken van correcte informatie over alle beschikbare mogelijkheden om te stemmen, inclusief stemmen per post en vroegtijdig stemmen". "In aanloop van de Amerikaanse verkiezingen van 2020, zijn wij erop gericht elk stemgerechtigd iemand in staat te stellen zich te registreren en te stemmen door middel van partnerschappen, tools en nieuw beleid", aldus Jessica Herrera-Flanigan, die over het publieksbeleid van Twitter in de Amerika's gaat, in een e-mail aan Reuters.

De eerste maatregelen worden volgende maand uitgerold. Twitter zegt te onderzoeken hoe het "maatschappelijk integriteitsbeleid" voor het aankaarten van foutieve informatie over briefstemmen en registratie kan uitbreiden.
Briefstemmen is overigens niet nieuw in de Verenigde Staten. In 2016 bracht bijna een kwart van de kiezers zijn stem uit via de post.

Naar verwachting zal stemmen via de post deze herfst een hoge vlucht nemen ten gevolge van de coronapandemie. Volgens experts maken de routinemethodes en de gedecentraliseerde regelgeving rond verkiezingen in de VS het erg lastig om verkiezingsfraude te plegen met briefstemmen. Eind vorige maand plaatste Facebook al eens een label met "steminformatie" bij een bericht van president Trump. In Trumps post stond, in hoofdletters, dat briefstemmen tot "CORRUPTE VERKIEZINGEN" zou leiden.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Van Den Wouwer

  dat moet juist deze zittende president zeggen, hij heeft zich bij de vorige verkiezingen tot winnaar uit geroepen desondanks dat hij minder stemmen dan Hillary Clinton had. Dat is pas fraude.

 • Kristine Delacourt

  Twitter gaat hier heel erg zijn boekje te buiten. Er zijn goede redenen om wantrouwig te staan tegenover stemmen per post. Het is voldoende om op enkele strategische plaatsen een paar mannetjes te betalen om postzakken te doen verdwijnen.Voor één keer geef ik Trump gelijk dat dit aanleiding zal geven tot grootscheepse fraude.

 • vanfleteren diederik

  Worden Twitter en Facebook het ministerie van de waarheid? Een beangstigende evolutie, me dunkt.

 • Konrad Dobson

  Nochtans is er genoeg bewijs dat dat ondersteunt. In de VS is niet dezelfde identificatieplicht als bij ons, en is het systeem ook niet zo efficiënt. Twitter en Facebook en co staan dan ook allesbehalve bekend als neutrale media. Het is allemaal veel te zwaar gepolitiseerd geworden, en op Twitter bepalen de blue checkmarks wat waar is. Dat ze overwegend links tot extreemlinks zijn, net zoals de overgrote meerderheid van de media, zal daar vast geen impact op hebben ...

 • Stijn Van Keer

  Nochtans is er een pak bewijsmateriaal dat er in 2016 vooral in Democratische staten serieus gefraudeerd is, vooral door niet-Amerikanen, met hulp van Democratischgezinde personen en organisaties.