Twintigtal Britse moskeeën opent deuren voor groot publiek

Een moskee in Londen
kos Een moskee in Londen
Een twintigtal van de 1.700 moskeeën in Groot-Brittannië zet vandaag uitzonderlijk de deuren open voor het grote publiek. Het gaat om een gebaar richting medeburgers om de gemoederen die af en toe hoog opliepen na de aanslagen in Parijs, te bedaren en de niet-moslims gerust te stellen.

Bezoekers zullen van leden van de moslimgemeenschap een rondleiding krijgen in de moskee en vragen kunnen stellen over de islam, zo meldt de Moslimraad van Groot-Brittannië, die achter het initiatief zit.

Londonistan
Onder meer de moskee van Finsbury Park stelt de deuren open. Opvallend, want de wijk waarin de moskee staat, kreeg in het verleden de bijnaam "Londonistan" vanwege de radicale islamistische beweging die begin jaren 2000 in de Britse hoofdstad neerstreek. Tot 2003 werd de moskee nog geleid door Abu Hamza, die in 2012 aan de VS uitgeleverd werd en eerder dit jaar een levenslange gevangenisstraf kreeg in New York.

In de nasleep van de aanslagen in Parijs, waarbij 17 doden vielen en die gepleegd werden door radicale moslims, kreeg de moskee van Finsbury Park verscheidene dreigbrieven, zo geeft secretaris-generaal Mohammed Kozbar toe.