Twintigduizend Schotten op straat voor onafhankelijkheid

REUTERS
In het Schotse Edinburgh zijn vandaag 20.000 mensen op straat gekomen om de onafhankelijkheid van Schotland te eisen. Dat zeggen de lokale autoriteiten.

Premier Nicola Sturgeon van de nationalistische Scottish National party (SNP) wil plannen over een eventueel nieuw onafhankelijkheidsreferendum voorstellen "van zodra de voorwaarden van de brexit duidelijk zijn". De Britse eerste minister Theresa May heeft al geweigerd om een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland toe te laten.

Het Verenigd Koninkrijk moet de EU op 29 maart verlaten. Een meerderheid van de Schotten zag de uitstap uit de EU niet zitten.

REUTERS
REUTERS
REUTERS28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jose Van Hauwaert

  Mohamed Kabbal. De reden waarom een Schot de Catalaanse vlag draagt is omdat ze daar weten dat hen dezelfde miserie wacht als de Catalanen in Spanje. Maar de Schotten zouden wel eens een hardere noot om te kraken kunnen zijn.

 • Lodi de Charro

  Bij het Schotse onafhankelijkheidsreferendum was het belangrijkste tegenargument dat Schotland dan uit de EU zou vliegen. Nu worden ze eruit gesleurd en voelen zich vermoedelijk enigszins bedrogen...

 • eric maier

  De oorzaak ide Brexit, waar de grote meerderheid van de Schotten niet mee akkoord is. Van heel GB is enkel Engeland de "vragende" partij voor de Brexit, en zelfs dat zou bij een nieuw referendum weggevaagd worden. Omdat men nu overal begint te voelen wat effect het heeft, en dit is nog maar een rimpeltje van de tsunami die op hen gaat afkomen. (nb 34 miljard pond verlies tot nu toe)

 • André Van Laethem

  20000 op een totaal van hoeveel ? Onnozelaars

 • pol Van den Berghe

  May beslist wat ze in Schotland mogen doen, zij verlaat de EU maar Schotland het VK niet verlaten van democratie gesproken