Twintig jaar cel voor man die bombrieven verzond naar politici en tegenstanders Trump

Cesar Altieri Sayoc.
REUTERS Cesar Altieri Sayoc.
De verzender van bombrieven naar Amerikaanse politici in het najaar van 2018 is veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Dat melden Amerikaanse media. Cesar Sayoc stuurde in oktober 2018 bombrieven naar Democraten en tegenstanders van president Donald Trump.

Sayoc betuigde spijt in de rechtbank. "Het spijt mij enorm. Nu ik nuchter ben, weet ik dat ik ziek was in die periode." Hij was onder invloed van steroïden. Daarom wilde de advocaat van Sayoc een straf van tien jaar.
De aanklager had een levenslange gevangenisstraf geëist. "Wat telt is wat hij wilde aanrichten.”

Uiteindelijk werd het een celstraf van twintig jaar. “De aard en de omstandigheden van de misdrijven zijn afschuwelijk”, zei rechter Jed Rakoff in zijn vonnis.

Spanningen

Sayoc, die in Florida woonde, stuurde eind oktober 2018 bombrieven naar een vijftiental tegenstanders van Trump. Onder hen waren miljardair en filantroop George Soros, gewezen minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, oud-president Barack Obama en voormalig vicepresident Joe Biden. Ook de New Yorkse acteur Robert de Niro kreeg een pakketje opgestuurd.

Geen enkele bombrief explodeerde of bereikte zijn bestemmeling. Maar door de Democraten te viseren, deden ze de spanningen in de VS wel toenemen, in volle campagne voor de tussentijdse verkiezingen van 6 november.

Sayoc stond niet bekend bij het gerecht. Hij woonde in een bestelwagen die vol posters pro-Trump en anti-Democraten hing. Vijf dagen nadat een eerste pakket was onderschept in de brievenbus van Soros werd Sayoc opgepakt in Florida. 

Schets van Cesar Sayoc in de rechtbank in Manhattan.
REUTERS Schets van Cesar Sayoc in de rechtbank in Manhattan.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • annie dupont

    Prachtig land ? veel werk aan de winkel . ik voel me veel veiliger in europa dan amerika

  • Jef Heffens

    Misdaden onder invloed van drugs of pepmiddelen zouden dubbel moeten bestraft worden.