Twintig Egyptische christenen ontvoerd door islamisten in Libië

Archieffoto van een beschadigd huis in de Libische stad Sirte.
REUTERS Archieffoto van een beschadigd huis in de Libische stad Sirte.
De afgelopen dagen zijn in Sirte, een havenstad in het midden van Libië, twintig Egyptische kopten ontvoerd door leden van de islamistische militie Ansar Asharia. Dat is vernomen bij een bron die dicht bij de regering staat.

Ooggetuigen hebben het tegenover AP over gewapende mannen, vermoedelijk islamisten. Zaterdag werden er dertien kopten ontvoerd, enkele dagen eerder nog eens zeven anderen. Ansar Asharia wordt als een terroristische organisatie beschouwd door de VN.

De omstandigheden waarin de kopten zijn ontvoerd, zijn momenteel nog onduidelijk. Over hun identiteit zijn nog geen details, maar de bron bevestigt dat het om kopten gaat, een christelijke minderheid die 10 percent van de Egyptische bevolking uitmaakt. Ooggetuige Hanna Aziz zei aan het persbureau AP dat de gemaskerde en gewapende mannen een woning waren binnengevallen en om identificatiepapieren vroegen. Vervolgens werden de christenen van de moslims gescheiden, handboeien omgedaan en ontvoerd. "Ze hadden een lijst met de namen van alle christenen in het gebouw", aldus Aziz.

In Libië werken tienduizenden Egyptenaren in de bouw. Al verschillende keren werden in het land christelijke buitenlanders ontvoerd en vermoord.

Sirte, 500 km ten oosten van Tripoli, wordt gecontroleerd door gewapende groepen, vooral Ansar Asharia. Die militie is in november op de VN-terreurlijst gezet vanwege banden met Al Qaeda in de Islamitische Magrheb (AQMI).

De christenen werden van de moslims gescheiden, handboeien omgedaan en ontvoerd