Twijfel over 'zelfdoding' van Britse ngo-medewerkster op luchthaven Istanboel

Facebook
Jacqueline Sutton, een 50-jarige Britse die voor een ngo in Irak werkte, is zaterdagavond levenloos aangetroffen in de toiletten van de luchthaven van Istanboel. Volgens de Turkse autoriteiten gaat het om zelfdoding, maar haar collega's geloven dat niet.

De Britse krant The Guardian zegt dat de vrouw "in verdachte omstandigheden" is overleden. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt het overlijden, maar onthoudt zich van alle commentaar.

Sutton, oud-BBC-journaliste en voormalig medewerkster van de VN, was de directeur voor Irak van het IWPR, het Institute for War and Peace Reporting (IWPR). Die ngo verleent steun aan journalisten in oorlogsgebieden.

Volgens de Turkse krant Hürriyet was Sutton zaterdagavond in Istanboel aangekomen op weg naar Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan, en werd zij opgehangen in de toiletten aangetroffen. Volgens lokale media zou Sutton overstuur zijn geraakt omdat ze een aansluitende vlucht had gemist en geen geld had om een nieuw ticket te kopen.

"Iemand heeft Jacky vermoord"

Collega's en mensen met wie Sutton nauw samenwerkte, geloven niks van die uitleg. Volgens de Iraakse journalist Mazin Elias, die met Sutton heeft gewerkt, is het "onmogelijk" dat Sutton zichzelf van het leven heeft beroofd. "Ze ging altijd door in Irak, alles was moeilijk, alles was een uitdaging, maar zij ging steeds door", zei hij aan MailOnline. "Maar ik ben er zeker van dat een persoon als Jacky onmogelijk zelfmoord kan hebben gepleegd, onmogelijk. Ze is op zoek naar een beter leven voor iedereen. Dus zelfmoord plegen? Dat is krankzinnig."

Volgens Elias werd Sutton vermoord. "Ik ben vreselijk triest over wat er is gebeurd, maar als iemand mij zegt: Ze heeft zelfmoord gepleegd', zeg ik: 'Nee, dat klopt niet, iemand heeft Jacky vermoord."

"Jacky Sutton werkte in Afghanistan en Irak. De sterkste vrouw die je kan tegenkomen", reageert collega Christian Bleuer via Twitter. "De Turkse politie heeft gemeld dat het om zelfdoding gaat omdat ze haar vliegtuig had gemist? Ik ben geen fan van samenzweringen, maar als diezelfde autoriteiten zeggen dat de beveiligingscamera's niet werkten, dan werd Jacky Sutton vermoord."

Ook Sudipto Mukerjee van het UNDP (het Ontwikkelingsprogramma van de VN), tweette dat hij zijn twijfels heeft over een "zelfmoord".

De voorganger van Sutton als hoofd van de ngo IWPR in Irak, Ammaar Al Shahbander, kwam op 2 mei van dit jaar om tijdens een bomaanslag in Bagdad. Vorige week werd er een herdenking voor hem gehouden in Londen.