Tweederde Franse flitspalen gesloopt, schade ruim half miljard euro

Enewsfront
De gele hesjes in Frankrijk richten hun woede steeds vaker op flitspalen. Inmiddels is zo'n zestig procent van alle radarapparatuur gesloopt, oftewel ruim 2.000 kasten. De schade bedraagt 550 miljoen euro.

Overgeschilderd, omgezaagd, in de brand gestoken, met explosieven bewerkt: in Frankrijk staan nauwelijks nog radarpalen overeind sinds de beweging van de gele hesjes zijn woede massaal koelt op deze statische overheidsdienaren. Volgens berekeningen van de Franse krant Le Parisien leidt het vandalisme niet alleen tot een enorm gat in de rijksbegroting, maar tevens tot astronomische reparatiekosten.

“Het gaat om 500 miljoen euro aan inkomstenderving voor de staat en om 50 miljoen reparaties", aldus Valérie Rabault, voormalig algemeen rapporteur van de begroting in de Nationale Assemblee. De minister van Binnenlandse Zaken kondigde vorige week aan dat  60 procent van de 3.275 radars  in Frankrijk inmiddels onklaar is gemaakt. Het totale schadebedrag loopt zo hoog op omdat de reparatie van alle toestellen ongeveer een half jaar gaat duren.

Niet vreemd dus dat de boetes op het onklaar maken hoog zijn. Wie wordt betrapt bij het onklaar maken van een flitspaal, riskeert een boete tot 15.000 euro. Vandalen die een flitspaal beschadigen, riskeren zelfs een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 30.000 euro. In geval van totale vernieling kan de straf oplopen tot vijf jaar cel en een boete van 75.000 euro. Wanneer het in groepsverband gebeurde, leidt het zelfs tot een celstraf van maximaal zeven jaar en een boete van 100.000 euro.
71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Van mij mogen ze gerust nog 1000 palen bijzetten en de boetes verdubbelen. Iedereen spreekt over verdoken belastingen maar hou u aan de wet en je betaald 0 euro dus waar is dan de verdoken belasting. Ik rij zelf 75000 per jaar en ja ik heb ook al is een boete gehad.

 • Christophe Vandepoel

  DIRK VANGOSSUM Brengen veiligheid? Een lachertje? Hier hebben we een kruispunt met zeker 9 palen. Het is een conflictvrij kruispunt dat heel geregeld in serieus conflict staat met absurde situaties tot gevolg. Dat is al meer dan een jaar aan de gang en het is niet het enige conflictvrije conflict kruispunt dat vol met 'veiligheidspalen' staat. Maar goed dat het stad hier verkeersveiligheid hoog in het vaandel draagt.

 • vandekempen bart

  dat krijg je als mensen het gevoel krijgen dat elk tankstation en elke flitspaal een belastingkantoor is. de boetes en accijnzen liggen veel te hoog en dat geld wordt bovendien verspild aan gepamper.

 • Hendrik Patyn

  Mr. Meuris klopt ze snijden in hun eigen vingers. Met het bedrag dat nu verloren gaat, konden ze al veel gedaan hebben. De intilligentie gaat er blijkbaar fors op achteruit in Frankrijk of is dit het werk van criminelen?

 • Joannes Vereecken

  Echte helden zijn het, de "gilets jaunes" in Frankrijk. Hun heldendaden: vernielingen en plunderingen, het verkeer tegenhouden (lees: de mensen die moeten gaan werken om hun gezin te onderhouden zoveel mogelijk hinderen) en dus reusachtig veel schade berokkenen die ze zelf zullen terugbetalen via hun verhoogde belastingen. Hoe debiel kun je zijn?