Tweede vrouw beschuldigt Joe Biden van “ongepaste aanraking”

Joe Biden.
REUTERS Joe Biden.
Een tweede vrouw beschuldigt de Amerikaanse ex-vicepresident Joe Biden ervan haar op een ongepast manier aangeraakt te hebben. Biden zou in 2009 tijdens een politieke bijeenkomst haar hoofd vastgepakt hebben en met zijn neus tegen die van haar gewreven hebben. De beschuldiging komt enkele dagen nadat politica Lucy Flores Biden verweet haar een misplaatste kus op het achterhoofd te hebben gegeven. 

“Het was geen seksuele aanraking”, zegt de 43-jarige Amy Lappos aan de lokale Hartford Courant over haar ontmoeting met Joe Biden in Greenwich, Connecticut in 2009. “Hij legde zijn hand om mijn nek en trok me naar zich toe om met onze neuzen tegen elkaar te wrijven. Toen hij me naar zich toetrok, dacht ik dat hij me op de mond wilde kussen.”

De vrouw kwam met haar verhaal naar buiten nadat enkele dagen geleden politica Lucy Flores uit Nevada de vicepresident al beschuldigde van een ongepaste aanraking tijdens een campagnebijeenkomst in 2014. Biden zou die vrouw toen zonder toestemming op haar achterhoofd gekust hebben.

lees verder onder de foto:

Joe Biden en politica Lucy Flores in 2014.
AFP Joe Biden en politica Lucy Flores in 2014.

Lappos, voormalig medewerker van politicus Jim Himes, deed haar verhaal in eerste instantie in de Facebookgroep ‘Connecticut Women In Politics’ en verklaarde later in de Courant dat Biden haar benaderde tijdens een fondsenverwervingsevenement voor Himes. “Ik heb om eerlijk te zijn nooit een klacht ingediend, want hij was de vicepresident. Ik was een nobody”, zegt de vrouw, die nu voor non-profitorganisaties werkt. “Er is zeker een fatsoenlijksheidsgrens. Een lijn van respect. Als je die overgaat, gaat het niet om een culturele uiting, om genegenheid of affectie, maar om seksisme en misogynie.”

“Nooit de bedoeling”

In een reactie op de nieuwe beschuldiging, verwijst een woordvoerder van Biden naar diens verklaring van afgelopen zondag, waarin hij stelde dat hij niet gelooft “ooit ongepast gehandeld te hebben” tijdens zijn politieke loopbaan. “In de vele jaren dat ik campagne voerde en deel uitmaakte van het publieke leven, heb ik talloze keren handen geschud, knuffels gegeven, blijk gegeven van affectie en steun en troost geboden. Niet één keer - nooit - dacht ik dat er sprake was van ongepast gedrag. Wanneer wordt aangevoerd dat dit wel het geval was, dan zal ik daar op een respectvolle manier naar luisteren. Maar het was nooit mijn bedoeling”, zo luidde het in de mededeling die Biden via zijn woordvoerder de wereld instuurde.

De beschuldigingen kunnen een mogelijke gooi naar het presidentschap in gevaar brengen voor Biden, die als vicepresident diende onder Barack Obama. Al wekenlang wordt geanticipeerd op de aankondiging dat de 76-jarige Biden in de race om de Democratische nominatie stapt: in opiniepeilingen komt hij voorlopig steeds als favoriet bij de Democraten uit de bus.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc verleysen

  De heisa is er omdat Joe Biden een lange voorgeschiedenis heeft. De Secret Service diende hem - als vice president - meer dan eens op afstand te houden van vrouwen, op vraag van de vrouwen zelf

 • Carl Parker

  filip De Witte: we zijn allemaal ja-neen robotten aan het worden.

 • Johan Vervaeck

  Neuze neuze neuze, het mag niet hé. Maar je kan een vrouw zo geweldig vinden, zo charmant, dat het onhoudbaar wordt als man en je een aanraking niet meer kan vermijden. Dan ben je uiteraard verloren. Beheers je, bijt desnoods je tanden stuk, blijf ervan, hoeveel de vrouw tegenover jou er ook naar zit te hunkeren.

 • kris verstraelen

  Hij is de populairste 'future' kandidaat die Trumps kan verslagen...... hij is oud en....wat nog allemaal?

 • Lucien Mertens

  Goudkoorts?! Als "neuze neuze" ook al een seksuele aanraking is zit de wereld wel vol met schuldige perverten nietwaar. Het komt me eerder voor dat de "me too" inquisitie stilaan de pedalen kwijtraakt...