Tweede Trump-Kim ontmoeting op komst: VS willen volledige denuclearisatie tegen 2021

Amerikaans president Donald Trump (L) en Noord-Koreaans leider Kim Jong-un (R).
AFP Amerikaans president Donald Trump (L) en Noord-Koreaans leider Kim Jong-un (R).
Nu de Koreaanse leiders een overeenkomst hebben gesloten, willen de Verenigde Staten de onderhandelingen met Noord-Korea over een mogelijke denuclearisatie zo snel mogelijk terug oppikken. Ook Kim Jong-un ziet een nieuwe ontmoeting zitten volgens de Zuid-Koreaanse president.

Amerika schiet terug in actie nu Noord-Koreaans leider Kim Jong-un tijdens een historische top beloofde aan Zuid-Koreaans president Moon-Jae-in om zijn belangrijkste raketfaciliteiten te ontmantelen. Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo loofde het besluit om het schiereiland te denucleariseren alvast en wil zelf de gesprekken met Noord-Korea terug hervatten.

Ook Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft gevraagd om een tweede top met de Amerikaanse president Donald Trump en wil dat minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo binnenkort Pyongyang bezoekt, aldus de president van Zuid-Korea.

Dat de communicatie van Noord-Korea via hun zuiderburen verloopt, is niet zo vreemd. Bij hun vorige ontmoeting was het ook de nationale veiligheidsadviseur van Zuid-Korea, Chung Eui Yong, die het nieuws bekendmaakte. 

Ultieme deadline

“Dit betekent de start van nieuwe onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de DVK (Democratische Volksrepubliek Korea). Die zullen hopelijk leiden tot een snelle denuclearisatie van Noord-Korea met als streefdoel 2021”, aldus Pompeo. Verder zei hij nog dat hij de Noord-Koreaanse minsister van Buitenlandse Zaken volgende week heeft uitgenodigd in New York om de gesprekken over denuclearisatie terug op te pikken. Dat zal gebeuren onder begeleiding van enkele afgevaardigden van de VN.

Januari 2021 wordt als ultieme deadline gesteld. Dat geeft de Noord-Koreanen nog twee jaar en drie maanden om hun nucleair programma te beëindigen. Een belangrijke stap want voorlopig vormen de nucleaire wapens een grote bedreiging voor de Verenigde Staten en bondgenoten Japan en Zuid-Korea.

Heropleving van diplomatie

De plotse heropleving van de diplomatie gaat gepaard met enige twijfels. De regering van Trump probeerde in juni immers al eens te beraadslagen over een mogelijke denuclearisatie maar tevergeefs. Wat Kim Jong-un tijdens dit rondje onderhandelen zal doen, is nog afwachten geblazen. 

De vorige onderhandelingen over denuclearisatie vonden plaats in juni. Mike Pompeo (R) hoopt op een doorbraak tegen 2021.
AP De vorige onderhandelingen over denuclearisatie vonden plaats in juni. Mike Pompeo (R) hoopt op een doorbraak tegen 2021.1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Jan Ooms

    Eerst zien, dan geloven.